Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Allah sizden razı olsun

Milat, Suriye'nin Kobani kentinden IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye gelen Kürtlerle görüştü. Suruç Yatılı Bölge Okulu'nda kalan sığınmacılar, "IŞİD'in elinden canımızı zor kurtardık. Türkiye bizi misafir etmeseydi, ya katliamdan ya da açlıktan hayatımızı kaybedebilirdik. Burada kalacak yerimiz, yemeğimiz, doktorumuz var. Allah sizlerden razı olsun" diye konuştu.
Allah sizden razı olsun
25 Eylül 2014 09:43:00
Milat, Suriye'nin Kobani kentinden IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye gelen Kürtlerle görüştü. Suruç Yatılı Bölge Okulu'nda kalan sığınmacılar, "IŞİD'in elinden canımızı zor kurtardık. Türkiye bizi misafir etmeseydi, ya katliamdan ya da açlıktan hayatımızı kaybedebilirdik. Burada kalacak yerimiz, yemeğimiz, doktorumuz var. Allah sizlerden razı olsun" diye konuştu.

Milat, Suriye'nin Kobani kentinden IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye gelen Kürt sığınmacıların durumunu yerinde gördü, onların sorunlarını dinledi.

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 150 bin Suriyeli, Suruç ilçesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi'nin (AFAD) kontrolünde gerekli alanlara yerleştiriliyor.

Sıkıntılı bir sürecin ardından Türkiye'de rahat bir nefes alacağı için sevinen sığınmacılar, canlarını kurtarabildikleri için kendilerini "şanslı" addediyor.

Başta İHH Vakfı, Yeryüzü Doktorları Derneği ve belediyeler olmak üzere misafirlerin ihtiyaçlarının büyük bir bölümü giderilmeye devam ediyor. Yüz bin civarında nüfusu bulunan Suruç ilçesi bir hafta içerisinde kendi nüfusundan daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmaya başladı.

Birçoğu daha önce Türkiye'ye gelmemiş olan Suriyeli misafirler, bir yandan hüznü yaşarken diğer yandan da hayallerindeki ülkede günlerini geçireceği için bir nebze de olsa mutlu oluyor.

Jandarmanın büyük bir hürmetle şefkat gösterdiği Suriyeli Kürtlere sıcak yemek verebilmek için İHH, Kızılay ve AFAD bir araya gelerek aş evi oluşturmuş. Suruç YBO'da, Suruç merkezde ve parklarda yaşayan Suriyeli misafirlere üç öğün yemek veriliyor.

Bu arada Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, İl Müftüsü İhsan Açık, parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyet de biz Suruç'ta iken otobüslerle Suruç'a geldi. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi'nin karşıladığı heyet, AFAD İl Müdürü Mahmut Sönmez'den bilgi aldı. Başkan Güvenç, Suriyeli misafirlere Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen yemeği kendi elleriyle Kobanili misafirlere ikram etti.

Program kapsamında heyet, Eyyübiye Belediyesi tarafından "süt, çocuk maması, çocuk bezi, su ve battaniye'den oluşan 5 kamyonluk yardımı ile Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'nin topladığı 15 ton sebze ve meyve yardımını taşıyan 1 kamyon yardımı da yetkililere teslim edildi.

YARALARI SARIYORUZ

Gazetemize açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, "150 bine yakın Suriyeli kardeşimiz Suruç kapısından Şanlıurfa ve Suruç'a geçiş yaptı. Maalesef hiç istemediğimiz halde akrabalarımız olan bu kardeşlerimiz evlerinden, yurtlarından oldular ve canlarını kurtararak topraklarımıza geçtiler. Sizler de izliyorsunuz. İlk andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti tüm imkanlarını seferber ederek bu insanları; yedirmeye, içirmeye, doyurmaya, yaralarını sarmaya çalışıyor. Aynı gün; AFAD, Başbakan Yardımcılarımız ve Bakanlarımız ilimize intikal ettiler. Bizler de; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Valiliği, Suruç Kaymakamlığı, İlimizdeki diğer Belediyelerimiz sivil toplumla, Şanlıurfalılarla bütünleşerek bu yaraları sarmaya gayret ediyoruz" dedi.

HERKES SEFERBER OLDU

Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer kuruluşların tüm imkanlarıyla seferber olduklarını dile getiren Güvenç, "Elimizden gelen tüm imkanları seferber ediyoruz. Bilinmelidir ki; 1-2 gün içerisinde 100 bin insanı dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerinin büyük kentlerine de gönderseniz çok ciddi sorunlarla karşılaşırsınız. Bunların bir an önce belirli standartlara kavuşturulması zaman alır. Hamdolsun ki ülkemiz, milletimiz sağduyulu, inanç sahibi. Bundan dolayı millet olarak kenetlendik ve bu insanları kucaklamış bulunuyoruz. Ekiplerimiz, makine parklarımız 24 saat esaslı çalışırken, Belediyelerimiz hemen birçok yerde çorba ve kumanya çıkararak, su dağıtarak, AFAD ve Kızılay'la işbirliği yapıp battaniye dağıtarak aç ve açıkta kimseyi bırakmamaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

YARDIM İÇİN 153'Ü ARAYIN

Suruç'a gelen Suriyeli kardeşlerimize yardım için Şanlıurfa'ya ve Türkiye'ye seslenen Güvenç, "Büyükşehir Belediyemizin 153 numaralı hattını ücretsiz olarak arayanlara nasıl yardım edecekleri anlatılacaktır. İnşallah bir an önce sınırın öte tarafında da huzur sağlanır ve bugün misafirimiz olan, ilimizin komşusu ve bizim vatandaşlarımızın akrabası olan, canımız ve kardeşimiz olarak gördüğümüz bu insanlar tekrardan yerlerine ve evlerine dönerler. Allah yardımcımız olsun" dedi.

ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

Kobani'den gelen 140 bin Suriyeli Kürt, nüfusu 100 bin olan Suruç'a sığındı. Suruç Yatılı Bölge Okulu'nda misafir edilen Suriyeli Abdullah, "İŞİD diye bir terör örgütü çıktı. Çocuk demeden, yaşlı demeden, önüne gelen herkesi katletmeye başladı. Her şeyimizi geride bıraktık. Traktörüm, biçerim, davarlarım vardı. Bunların hepsini gasp ettiler. Müslümanlık bunun neresinde? Ben Amerika'ya da, Suudi Arabistan'a da, Esed'e de güvenmiyorum hiç güvenmiyorum, çünkü IŞİD'i bunlar türetti. Eğer Türkiye bize kucak açmasaydı biz nereye gidecekti? Şu an burada bize üç öğün yemek veriliyor, doktorlarımız bizi muayene ediyor, ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Allah sizlerden razı olsun" diye konuştu.

TÜRK HÜKÜMETİ BİZE SAHİP ÇIKTI

Kantara köyünden gelen 83 yaşındaki Naci Basri Ali, Ülkesini terk ettiği için üzgün olduğunu ancak sevdiği ülke olan Türkiye'ye geçtiği için huzurlu olduğunu anlatan Ali, "Türk hükümeti bize sahip çıktı kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizi zalim IŞİD'in eline bırakmadılar. Allah'a şükür tüm ailemizle sağ salim gelebildik. Sadece geride hayvanlarımız kaldı umarım onları da alırız" dedi.

HAYALLERİMDEKİ ÜLKEDEYİM

15 yaşındaki Hazım el-Müslüm de Türkiye'yi sürekli televizyondan izlediğini ve Türk filmlerini çok beğendiğini dile getirdi. Türkiye'yi "hayalimdeki ülke" diye nitelendiren Müslüm, "İnşallah ülkemdeki sıkıntılar ve savaş da bir an önce biter. Bunun için sürekli dua ediyorum. Çünkü her ne kadar hayalimi süsleyen ülkede olsam da vatan hasretini her zaman derinden hissedeceğim" diye konuştu.

Suriyeli Kürtler için güvenli liman: Türkiye

Suriye'de, terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında artan çatışmalardan kaçan yaklaşık 150 bin Suriyeli Kürt, tek çareyi Ortadoğu'nun güvenilir limanı konumundaki Türkiye'ye sığınmakta buldu.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan kalabalık gruplar, uzun ve can tehlikesi taşıyarak yaşadıkları zorlu yürüyüşün ardından Suriye sınırındaki Suruç ilçesindeki sınır kabul noktasına ulaşıyor.

MEHMET GÜNGÖRDÜ/SURUÇ