Alkol lobisi devrede
EKİN GÜN / ANKARA
Ak Parti ve MHP'nin desteğiyle TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 'Alkollü içki satışı ve reklam' düzenlemesi gündemi meşgul etmeye devam ediyor.
Düzenlemenin mimarlarından AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, "Düzenleme tüm modern dünyada uygulanan çalışmanın benzeridir. Başka ülkelerin çocuklarını kurtarması için yaptığı çalışmayı biz de kendi çocuklarımız için yaptık. Çünkü biliyoruz ki alkol tüketimi ne kadar artarsa aile iç şiddet, kadına şiddet, trafik kazaları, cinayet ve intiharlar da o kadar artar" dedi.
İstismarcılara kınamaDüzenlemeye eğitimcilerden de destek geldi. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "AB mevzuatı temel alınarak, sağlık otoritelerinin ve pedagogların tavsiyeleri doğrultusunda çıkarılan alkol düzenlemesini destekliyoruz. Çocuk ve gençlerin ruhsal ve bedensel gelişimi ile toplum sağlığı ve tüketici hakları açısından müspet bir adım atılmıştır. Alkol lobilerinin kışkırtmasıyla yaygara çıkaran, Türkiye'yi 'din' istismarı üzerinden yabancı ülkelere şikayet etme aymazlığı gösteren anlayışları ise kınıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önüne sunulacak yeni yasa, değişik maddeleri içinde barındırıyor. Bu Torba Yasa'ya göre; alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek. 0,50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay geri alınacak. Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek.
Alkollü içeceklerin 22.00 ile 6.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaması ülke gündeminde ve sosyal medyada günün konusu olurken, yeni yasa Avrupa'daki örnekleriyle şimdiden kıyaslanmaya başlandı.
Peki Avrupa'da alkollü içeceklere uygulanan ne gibi yasaklar mevcut? İşte bazı Avrupa Birliği ülkelerinin uyguladığı yasaklar:
Fransa: Alkollü içkilerin hastane yakınlarında, okul, endüstriyel alanlar ve huzurevleri civarında satışı yasak.
İtalya: Gençlere yönelik faaliyetlerde, örneğin konser ve spor etkinliklerinde alkol satışı yasak.
İsveç: Hafta içinde 19.00'dan sonra, Cumartesi 15.00'dan sonra, Pazar ise 24 saat boyunca alkol satışı yasak.
Avusturya: Alkol derecesi yüksek içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak.
Almanya: İsteğe bağlı olarak uygulanan anlaşmalara göre birçok alkollü içkinin televizyonda reklamı yapılmamakta.
Belçika: Alkollü içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak.
Danimarka: 2003 yılına kadar hacim olarak %2.25'den fazla alkol içeren ürünlerin televizyon ve radyoda reklamı yasak.
İrlanda: Alkol derecesi yüksek içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak.
İspanya: 1990 tarihli bir yasaya göre, %20 ve üzeri alkole sahip içkilerin televizyonda reklamı yasak. Katalan yönetimi spor etkinliklerinde alkollü içki tüketimi yasak.
Finlandiya: Hacim olarak %22'den fazla alkol içeren içeceklerin reklamı televizyon, radyo ve yazılı basında yasak.
Portekiz: Televizyon ve radyoda alkollü içeceklerin saat 07.00'dan 22.30'a kadar reklamı verilemez.
Yunanistan: Hacim olarak yüzde 30'dan fazla alkol içeren içeceklerin reklamı televizyon ve radyoda yasak.
Bunun yanı sıra alkollü içeceklerin satışı ve reklamı konusunda en rahat olan ülkeler İngiltere, Hollanda ve Lüksemburg olarak göze çarpıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.