Aliyev 7 ülkeyi birbirine bağlıyor
Bakü'de, Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi tarafından düzenlenen 6. Küresel Bakü Forumu'nun "Katılımcı Toplumlar Oluşturmak İçin Farkları Azaltmak" başlıklı açılış oturumunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, amaçlarının istikrar, güvenlik ve birlikte yaşamanın güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.
Aliyev, "Hoşgörü bizim hayat tarzımızdır. Çok kültürlü toplumuz. Herkes ülkemizde mutlu şekilde yaşıyor. Tecrübemizi dünya ile paylaşmaya hazırız." dedi.
Enerji projelerine değinen Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gürcistan ve Türkiye ile önemli projelere imza attık. Şimdi daha büyük projeler hayata geçiriyoruz. 7 ülkeyi birleştiren Güney Gaz Koridorunu yapıyoruz. Yaklaşık 40 milyar dolarlık bir proje. Bu proje ile Azerbaycan doğalgazı Avrupa'ya taşınacak. Bu sene TANAP'ın açılışını yapacağız. Her şey plana uygun devam ediyor. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasındaki iş birliği sadece ülkelerimiz için değil, bölge için önem taşıyor."
Ekim 2017'de açılışını yaptıkları Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Asya ve Avrupa arasındaki en kısa taşıma güzergahı olduğuna dikkati çeken Aliyev, "Artık 6 ay geçti ve projeye ilgi büyük. Kullanım giderek artıyor. Bu projenin sadece taşıma süresi değil maliyet açısından da uygun olması için çalışmalıyız." dedi. Aliyev, Azerbaycan'ın da ortak olduğu uluslararası projelerle ülkesinin Avrupa ile Asya arasında medeniyet köprüsü oluşturduğunu ifade etti.
'Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Dağlık Karabağ sorunu'Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Dağlık Karabağ sorununa ilişkin Aliyev, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olduğunu, Hocalı bölgesinde Ermenilerce katliam yapıldığını hatırlattı. Ermenistan'ın Hocalı'da insanlık suçu işlediğini vurgulayan Aliyev, sözlerine şöyle devam etti:
"Karabağ ezeli Azerbaycan toprağıdır. Azerbaycanlılar yüzyıllar boyu bu topraklarda yaşadılar. Şimdi bizim dini ve kültürel anıtlarımız tamamen tahrip edilmiştir. Sorun uluslararası hukuk kurulları ve BMGK kararları çerçevesinde çözülmelidir. BMGK kararları maalesef 20 yıldan fazla süredir uygulanmıyor ve Ermenistan işgale son vermiyor. Uluslararası hukuk bizden yana. Sorun çözülmüyor çünkü Ermenistan işgale son vermek istemiyor. Mevcut statüko kabul edilemez. Bu böyle devam edemez. Fransa, Rusya ve ABD yöneticileri de böyle düşünüyor. Ermenistan ordusu derhal işgal ettiği bölgeleri terk etmelidir."
Azerbaycan'ın Ermenistan'la yaşadığı savaşa rağmen kalkınmaya devam ettiğine dikkati çeken Aliyev, işsizlik ve yoksulluk oranının yüzde 5 olduğunu bildirdi. Tüm adımlarını siyasi ve ekonomik bağımsızlık için attıklarını söyleyen Aliyev, son 15 yılda ülkeye yarısı yerli, yarısı yabancı 230 milyar dolar yatırım yapıldığını kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.