Aliya İzetbegoviç dualarla anıldı
Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 93. yılında törenle anıldı.
Başkent Saraybosna'da gerçekleştirilen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ve Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka'nın yanı sıra, çok sayıda davetli ve Saraybosnalı katıldı.
Bosna Hersek milli marşının okunmasıyla başlayan programda, Aliya İzetbegoviç için Fatiha okundu, dualar edildi.
Konsey Başkanı ve Aliya'nın oğlu Bakir İzetbegoviç, törende yaptığı konuşmada, Boşnak halkının eşitliği, özgürlüğü, Boşnakların kimliği, dili ve bunun gibi bir çok kazanıma merhum Aliya İzzetbegoviç döneminde erişildiğini belirterek, onu hatırlamanın kahramanlık dönemlerinin de hatırlanması olduğunu dile getirdi.
Aliya'nın fikirlerinin birçokları için ışık olduğunu vurgulayan İzetbegoviç, umutların karanlık olduğu zamanda Aliya'nın inancı uğruna mücadele verdiğini ve kendisini koruduğu için de Allah'a şükran duyduğunu ifade etti.
Bakir İzetbegoviç, Aliya'nın çok sabırlı ve güçlü bir kişiliğe sahip olduğuna dikkati çekerek, onun Müslüman, Boşnak ve Avrupalı olduğunu dile getirdi.
Saraybosna Belediye Başkanı Skaka da Aliya'nın sarsılmaz bir inanca sahip olduğunu belirtti, onun kendi insanına ve ülkesine olan sevgisine dikkat çekti.
"Bilge Kral" Aliya
Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Samats şehrinde 8 Ağustos 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzetbegoviç, sahip olduğu bilgi birikimi nedeniyle "Bilge Kral" olarak anılıyor.
İzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve etnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın içerisinde yer aldı.u2028u2028
Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı.
''Bilge Kral'', Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu, Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta halkına önderlik etti. u2028u2028Bosna Hersek halkı, Aliya İzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995'te imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı.
Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan İzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.