Dolar (USD)
34.64
Euro (EUR)
36.64
Gram Altın
2927.05
BIST 100
9639.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ali Ulvi Kurucu Dostları Buluştu

Şair, yazar ve hafız Ali Ulvi Kurucu, vefatının 16''ncı yılında Türkiye Yazarlar Birliği ve Erguvan Yayınları tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı.
Ali Ulvi Kurucu Dostları Buluştu
04 Şubat 2019 14:01:00
Şair, yazar ve hafız Ali Ulvi Kurucu, vefatının 16''ncı yılında Türkiye Yazarlar Birliği ve Erguvan Yayınları tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı.

İlmî ve manevi izleriyle gönüllerde yer edinen Ali Ulvi Kurucu, vefatının 16'ncı yılında Üsküdar Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından, düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

Üsküdar Belediyesi Valide Sultan vapurunda yapılan anma etkinliğine, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ali Ulvi Kurucu’nun sevenlerini ve yakın dostlarını katıldı.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın takdimiyle gerçekleşen program, Hasan Lütfi Ramazanoğlu hocanın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

HATIRALARI DERS KİTABI OLMALI

Yakın tarihten ibret alınması gerektiğini vurgulayan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Türk milleti gibi yakın tarihine uzak duran başka bir millet var mı, bilmiyorum. Hızlı yaşıyor, çabuk unutuyoruz. İbret alınması gerekenlerden ibret almak için geçmişin öğretmenliğinden ders almıyoruz. Özellikle son yüzyılımızda yaşanılanları hakkıyla bilmek, hakkıyla okumak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin hangi badireleri atlatarak bugünlere geldiğini doğru anlamak ve anlatmak için mücadele önderlerini iyi tanımamız gerekiyor. Yakın geçmişi bilmezsek, günümüzde Müslümanların bazı alanlardaki kazanımlarının kahramanlarını tam olarak göremez ve anlayamayız. Bu sebeple yakın tarihimizin hafızası Kurucu’yu anlamak, Türkiye’nin son yüzyılını anlamak olacaktır.” dedi.

Süheyl Ünver’in, “Bu memleket fakir değildir. Bütün çektiği, örnek adam fakirliğidir. Ruh güzelliğine sahip kişilerin azalmasındandır.” sözünü hatırlatan Bıyıklı, “Ali Ulvi Kurucu ve Osmanlı bakiyesi olan dostlarının hayatlarına ve hatıralarına baktıkça fakirliğimizin nasıl arttığının da farkına varıp üzülmekle birlikte, bunca güzel şahsiyetin iz bıraktığı toprakları Rabb’imiz boş bırakmaz, diyerek ümidimiz tazeleniyor. Ruhumuzun önünde yürüyen büyüklerimizin yazdıklarını okumak da hakkında yazılanları okumak da biz okuyucular için feyiz kaynağı. Bu vesileyle Kurucu’nun aziz hatırasını yaşatmak adına bu faaliyetleri devam ettireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımız Ali Ulvi Kurucu’nun hatıralarını ders kitabı olarak okutmalıdır. Gençlik STK’larımız mutlaka gençlere bu kitapları okutmalıdır.” diye konuştu.

GÜNÜMÜZE IŞIK TUTUYOR

Programın açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ali Ulvi Kurucu’nun özellikle gençlere örneklik teşkil eden bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi. Türkmen, "Merhum büyüğümüz Ali Ulvi Kurucu aslında bu aziz milletin her ferdine, gençlere, çocuklara, yetişkinlere örneklik teşkil edecek bir çileli hayatın, bir derdin, bir davanın önemli bir mensubudur. Özellikle 1930’lu yıllarda Anadolu’nun bir yiğidi olarak, ilim irfanın peşinde koşan, dini eğitim için hayatını adayan ve bunun için kutsal topraklara hicret eden, orada hayatını ve eğitimini sürdüren bir büyüğümüzdür. Çok meşakkatli ve zor bir hayatın sonunda özellikle günümüzdeki gençlere ışık tutacak tavsiyeleri, hayat hikâyesi ve yaşam tarzı hepimize örneklik teşkil ediyor. Bizler biliyoruz ki, hem dini hem milli hem de yerli olma adına böyle büyüklerimizin hayatını iyi anlamak, iyi okumak ve gelecek kuşaklara iyi anlatmak durumundayız." dedi.

BABAM HEP HELAL LOKMA KAYGISI TAŞIYORDU

Medine’den gelerek programa iştirak eden merhum Ali Ulvi Kurucu’nun kızı Seher Bulut, babasıyla vefatından önce hastanede konuşma arasında yaptığı bir tavsiyeyi unutamadığını ifade ederek şunları aktardı:

"Seher kızım! Aman aman kul hakkına riayet edin. Zira sorgusu vebali çok zor olan bir meseledir' demişti. Ruhunda titreşen, geceleri de uykusunu kaçıran, şehirlerinde ve dualarında yer alan, damarlarında dolaşan kan gibi hep helal lokma kaygısı taşıyordu. Şüphesiz helal bir gelir, sular gibi berrak bir özgeçmiş elde edilecek en büyük kazançtır. Kul hakkına geçme, Allahu Teâlâ'nın sınırlarına yaklaşmak demektir. Şüphelerle döşenmiş bir ömür, onun için mayın tarlasında dolaşmak demekti. Ne pahasına olursa olsun dalavere ile bezenmiş, kazanç pahasına girmeden dürüstlük, sadakat ve emanet prensiplerini gözetmekteydi. Hayat yolculuğunu mertçe tamamladı. Başka türlüsü de Ulvi'ye asla yakışmazdı. Başkasının hesabına mertebe elde etmek tehlikeli vebaldi. Omuzlara basarak yükselmeyi bir Müslüman’a hiç yakıştıramazdı. Böyle hastalıkların, ibadetleri sinsice içten içe kemirdiğini yeri geldikçe ifade ediyordu. Hesabın sadece ve sadece mahşer gününde Allah’a verileceğini söylüyordu."

MEDİNE’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

1970’li yıllarda anarşist eylemlerin olduğunu ve her gün onlarca gencin öldüğünü söyleyen eski milletvekillerinden Resul Tosun, gençlik dönemlerine denk gelen o yılları ve Medine’ye giderek merhum ile tanışmasını şu şekilde anlattı:

"1970’li yıllar, bizim de 20’li yaşlara denk gelen ve kanımızın kaynadığı bir dönemdi. Biz de İslami dernekler olarak üzerimize düşen vazifeyi yapıyorduk. Eylemlerin içine istemesek de giriyorduk. İstemesek de bize yapılan saldırılara karşılık vermek zorunda kalıyorduk. İslam adına hareket ediyorduk ama İslam’ı çok iyi bilmiyorduk. Ben o dönemde İslami öğrenmeye karar verdim ve 1976 yılında otostopla Medine-i Münevver’e ye gittim. Medine’de binlerce Türkiyeli vatandaş vardı. 200 kadar üniversite eğitimi gören Türkiye vatandaşı gencimiz vardı. Farklı meşreplerden ve mezheplerden birçok kişi olmasına rağmen Medine’de Türkiye’yi temsil eden tek bir kişi Ali Ulvi Kurucu’ydu. Kendisine orada 5 yıl boyunca refakat ettim. Eğer onu tek cümle ile özetleyecek olursak, Ali Ulvi Bey, her şeyden önce Kur’an hafızı, ilim ve kültür sahibi, edip, şair, meşale misali etrafını aydınlatan kültürlü bir insan, edep timsali, örnek şahsiyet, tevazu ehli, dost, kimsesizlerin kimsesi, herkesi bir araya getirebilen ve herkesin saygı duyduğu bir şahsiyetti."

İSLAM TARİHİNİ ÖZÜMSEYEN ŞAHSİYET

Ali Ulvi Kurucu’nun en az iki yüz yıllık kültür tarihini gençlere aktaran büyük bir şahsiyet olduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Kaya, "Ben, Ali Yakup Cenkçiler Hoca vasıtasıyla Ali Ulvi Bey’i tanıdım. Sonrasında aziz dostum Hayrettin Bulut Bey’in Ali Ulvi Kurucu’ya damat olmasıyla daha yakından tanıma imkânına kavuştum. Ali Ulvi Bey, Türk tarihini İslam tarihini çok iyi bilen ve özümseyen bir şahsiyetti. Hac ve umre mevsiminde İslam dünyasının her yerinden gelen mümtaz şahsiyetleri tanıması, onlardan bize hatıralar nakletmesi gerçekten ulaşamayacağımız bilgilerdi." diye konuştu.

Hasan Lütfi Ramazanoğlu hocanın, Ali Ulvi Kurucu’nun kaleme aldığı kasidelerden birisini iki farklı makamda seslendirmesinin ardından, program yapılan dua ile son buldu.

Program sonunda ayrıca katılımcılara, programa katkı sunan Erguvan Yayınları’nın yayımladığı Cumhuriyet Devrinde Muhacir Bir Osmanlı Aydını Ali Ulvi Kurucu isimli kitap hediye edildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin