Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Alevlerin arasında hayvanlarını yalnız bırakmadı

Çanakkale bölgesinde 800 hektarı ormanlık alan olmak üzere toplamda 1500 hektarlık alana yayılan yangının etkilediği köylerden biri olan Ulupınar'da yaşayan Mehmet Karaduman, tüm gece boyunca koyunlarının yanından ayrılmadı.
Alevlerin arasında hayvanlarını yalnız bırakmadı
23 Ağustos 2023 14:27:36
Çanakkale bölgesinde 800 hektarı ormanlık alan olmak üzere toplamda 1500 hektarlık alana yayılan yangının etkilediği köylerden biri olan Ulupınar'da yaşayan Mehmet Karaduman, tüm gece boyunca koyunlarının yanından ayrılmadı.

Çanakkale dünden beri yangınlarla mücadele ediyor. Köyler tahliye edilirken Ulupınar'da yaşayan 75 yaşındaki Mehmet Karaduman, hayvanlarının yalnız bırakmadı.

Karaduman, evlerinin yanına kadar gelen yangın sırasında yaşadıklarını anlatırken yangının köylerine geldiğini gördüklerinde koyunlarını ağıldan çıkartarak mezarlığın arka tarafındaki açık alana götürdüklerini söyledi.

‘Hayvanlarım yanar diye hep burada oturdum’

Alevlerin köylerine geldiğini ve birkaç binaya zarar verdiğini belirten Karaduman, şöyle konuştu:

"Alevler iki taraftan köyümüzü sardı. Hayvanlarımızı açık alana götürdük, yoksa yanacaklardı. Yakınlarımızda birçok yere sıçradı. Yangın evimizin yakınlarına kadar gelmiş fakat ekipler söndürmüş. 50-60 tane hayvanımız var çok şükür onları kurtardık, bir şey olmadı. Ekipler iyi çalışıyor, sabaha kadar burada durdular. Köyümüz tahliye oldu ama ben burada hayvanlarımın başında kaldım, sabaha kadar uyumadım. Hayvanlarım yanar diye hep burada oturdum. Hayvanlarımız da can taşıyor, onlar da bizim için önemli. Onlar benim hayatım. Onları aldık, buradan kaçtık. Evlerimizi geride bıraktık ama bereket versin kurtarılmış."

Karaduman, kendisini telefonla arayan yakınlarına da durumları hakkında bilgi verdi.

ss_c0440f782d4c9025666b754811534d37.jpg

Yangın söndürme

Orman yangını söndürme, orman yangınının meydana geldiği alanda mevcut olan teknolojilere bağlıdır. Daha az gelişmiş ülkelerde kullanılan teknikler, kum atmak veya ateşi sopalarla veya palmiye yapraklarıyla dövmek kadar basit olabilir. Daha gelişmiş ülkelerde, artan teknolojik kapasite nedeniyle bastırma yöntemleri değişir. Gümüş iyodür kar yağışını teşvik etmek için kullanılabilir, yangın geciktiriciler ve su insansız hava aracı'ları, uçaklar ve helikopterler ile yangınların üzerine atılabilir. Yangının tamamen bastırılması artık bir beklenti değil, ancak orman yangınlarının çoğu genellikle kontrolden çıkmadan önce söndürülür. Her yıl 10,000 yeni orman yangınının %99'undan fazlası kontrol altına alınsa da aşırı hava koşullarında kaçan orman yangınlarını, hava koşullarında bir değişiklik olmadan bastırmak zordur. Kanada ve ABD'deki orman yangınları yılda ortalama 54.500 kilometrekare (13.000.000 akre) alanı yakar. Her şeyden önce, orman yangınlarıyla mücadele ölümcül olabilir. Bir orman yangınının yanan cephesi de beklenmedik bir şekilde yön değiştirebilir ve yangın aralarına sıçrayabilir. Yoğun ısı ve duman, yangınları özellikle tehlikeli hale getirebilecek şekilde yönelim bozukluğuna ve yangının yönünün algılanmasına neden olabilir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Montana'daki 1949 Mann Gulch yangını sırasında, on üç dumancı iletişim bağlantılarını kaybettiklerinde şaşırdılar, yangın tarafından ele geçirildiler ve öldüler. Avustralya'da Şubat 2009 Victoria orman yangınları’nda , en az 173 kişi öldü ve orman yangını tarafından yutulduğunda 2,029'dan fazla ev ve 3,500 yapı kaybedildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin