Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.07
Gram Altın
2922.01
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Aksa'nın temellleri Yahudi işgalinde

ABD Başkanı Donalt Trump'ın Kudüs kararıyla şımaran İsrail, akla hayale gelmedik haydutluklara imza atıyor. İsrail bir taraftan yeni yerleşimler ve Filistinlilerin evlerine el koyma politikası işgali yaygınlaştırırken diğer yandan da Mescid-i Aksa'nın temellerinin altında yeni yeraltı Sinegog'ları açıyor.
Aksa'nın temellleri Yahudi işgalinde
07 Şubat 2018 10:45:00
ABD Başkanı Donalt Trump'ın Kudüs kararıyla şımaran İsrail, akla hayale gelmedik haydutluklara imza atıyor. İsrail bir taraftan yeni yerleşimler ve Filistinlilerin evlerine el koyma politikası işgali yaygınlaştırırken diğer yandan da Mescid-i Aksa'nın temellerinin altında yeni yeraltı Sinegog'ları açıyor.

İsmail ZELVİ

Filistin ve Kudüs'ü işgal için akla hayale gelmedik yöntemler uygulayan İsrail haydutları, Mescid-i Aksa'nın temellerinin altına yeni bir sinegog açtı.

Yıllarca Mescid-i Aksa'nın altında Süleyman Mabedi arıyoruz bahanesiyle arkeolojik kazı yaptığını iddia eden İsrail, Mabedi bulamayınca Mescid-i Aksa'nın temellerini işgal etmeye başladı. Donald Trump'ın Kudüs kararından sonra Mescid-i Aksa'nın altında yeni bir Sinegog daha açtı. Yeni Sinegogun açılışı Burak Duvarının altında 2017 yılının son ayında gerçekleştirildi.

2017 Kudüs Raporu'nu açıklayan Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci, İşgalin yüzüncü yılında İsrail haydutlarının Filistin ve Mescid-i Aksa'ya karşı zulümlerinin katlanarak arttığı söyledi.

İsrail haydutluğu Müslümanları birleştirdi

Donald Trump'ın 6 Aralık 2017 de aldığı Kudüs kararının küresel intifadanın fitilini ateşlediğine dikkat çeken Demirci, "Müslümanlar açısından da Kudüs hep birleştirici güç olmuştur. 1969'da Mescid-i Aksa'nın yakılması sonucu bugün adı İslam İşbirliği Teşkilatı olan İslam Konferansı Örgütü kurulmuştur. Trump'ın Kudüs kararı da Müslümanları bir kılmış ve bir araya gelmesi dahi düşünülemeyen devletleri Kudüs konusunda ortak hareket etmeye sevk etmiştir." Şeklinde konuştu.

Kudüs'te 350 bin Müslümanın her türlü zorluğa karşı Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün Müslüman kimliğini savunmaya devam ettiğini belirten Demirci, "

İsrail, 2017 yılında yarası kadın ve çocuk olmak üzere Kudüs'te 2 bin 466 Müslüman'ı tutukladı. Bu rakam 2016'da 2 bin 029 idi. İsrail'in 2017'de tutukladığı 2 bin 466 Müslümanın 720'si 12-18 yaş arası çocuk, 54'ü ise 12 yaş altı çocuktan oluşuyor. 4'ü 65 yaş üstü, 6'sı 18 yaş altı olmak üzere tutuklanan bayan sayısı ise 88. Tutuklandıktan sonra serbest bırakılanların önemli bir kısmından ise yüksek kefalet ücretleri talep ediliyor. 1948 İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah da 2017'de tutuklananlar arasında yer aldı" şeklinde konuştu.

Demirci, Mescid-i Aksa'nın kapanmasına neden olan 14 Temmuz sürecinde ağırlıklı olmak üzere 25 yaşın altında 17 Filistinlinin şehit edildiğini vurguladı.

Dünyanın gözüne baka baka işgal

İsrail'in BM'nin onlarca kararına rağmen işgal politikasını sürdürdüğüne dikkat çeken Demirci sözlerini şöyle sürdürdü, "2017'de Kudüs'te Müslümanlara ait 154 ev ve iş yeri yıkılmıştır. 555 ev ve iş yeri için de yıkım kararı alınmıştır. Yıkılan evlerin masrafları da evlerin sahiplerinde tahsil edilmektedir. Ödeme imkanı bulamayan Müslümanlar ise yıllardır yaşadıkları evleri kendi elleriyle yıkmak zorunda bırakılıyorlar.

Müslümanlara ait ev ve arazilere el koyan İsrail buralarda yeni Yahudi yerleşim birimleri oluşturuyor. 2017'de 16 bin 252 konutluk yerleşim birimi onaylandı. Nöbet tutmak üzere Mescid-i Aksa'ya giden Müslümanların evleri gasp edilmektedir. İsrail askerleri eşliğinde Müslümanlara ait evlere giren Yahudiler, mülk kendilerine aitmiş gibi evlere çöküyorlar. 2017'de çökme yöntemiyle 6 ev Yahudilerce gasp edilmiştir."

Mezarlıklara el koyuyorlar

Kudüs'te Müslümanlara ait bütün kutsalların ayaklar altına alınmak istendiğine vurgu yapan Demirci, Müslümanlara ait olan Memunullah mezarlığı tahrip edilerek park haline getirildiğini, mezarlığın üzerine 'Hoşgörü Müzesi' yapıldığını söyledi. Demirci, İsrail'in 2017 yılında 15 kez mezarlık baskını yapıldığını cenazeleri çaldığını ve surların dibindeki Yusufiye Mezarlığı'nda 40 mezarın dozerle yıkıldığını hatırlattı.

Mescid-i Aksa saldırıları

Demirci, "Mescid-i Aksa 2017'de 480 kez Yahudi saldırısına maruz kaldı. Bu saldırıların en büyüğü Mescid-i Aksa'nın kapanmasını da beraberinde getiren 14 Temmuz saldırısı olmuştur. Cuma ve vakit namazlarının kılınamadığı, ezanların okunamadığı bu saldırı Aksa kapılarına kameralar ve x-ray cihazlarının konulmasını beraberinde getirmiştir. Ancak 35 bin Kudüslünün Mescid-i Aksa kapılarında nöbet tutması ve Aksa'nın pazarlık konusu yapılamayacağını çok net şekilde ortaya koyması İsrail'e geri adım attırmıştır.

Öte yandan İsrail, sivil Yahudileri tam teçhizatlı askerler eşliğinde Mescid-i Aksa'ya sokarak Müslümanların haremini kirletmeye devam etmiştir. 2017'de toplam 25 bin 628 Yahudi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemiş ve bu baskınlarda kimi zaman ayinler yapılmıştır. 2017'de baskın yapanların sayısı 2016'ya göre neredeyse ikiye katlanmıştır. 2017'da sayı 14 bin 231 idi. Mescid-i Aksa avlusunda bulunan ve görkemiyle herkesin dikkatini çeken Kubbetus Sahra'nın ışıkları söndürüldü. İslami Vakıflar İdaresi'nin tüm girişimlerine rağmen gerekli ekipmanın Aksa'ya girişini engelleyen İsrail, Kubbetus Sahra'nın karanlıkta kalmasına yol açmaya devam ediyor." Dedi.

İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Türkleri de tutuklamaktan çekinmediğini vurgulayan Demirci, 2017'de 12 Türk gözaltına alınıdığını, 8 kişinin vizesine rağmen havaalanından deport edildiğini söyledi.

Dernek ve vakıflara görev düşüyor

İsrail'in Kudüs'ü Müslümanlardan arındırmak için 3 bin dernek ve vakıfla çalıştığını belirten Demirci, "Bu vakıflar her yıl İsrail'e 1,5 milyar dolar gönderiyor. Mirasımız derneği olarak 2017'de 1 cami ile 3 evin restorasyonunu gerçekleştirdik. Mescid-i Aksa'nın avlusundaki muslukları değiştirdik, Ramazan ve Kurban Bayramlarında binlerce ailenin ihtiyacını gidermeye gayret ettik. Mescid-i Aksa'ya tam 6 bin sefer düzenledik ve yaklaşık 300 bin Müslümanı Aksa'ya taşındık" şeklinde konuştu.