Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
37.85
Gram Altın
2816.51
BIST 100
9758.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Akkuyu'da neler oluyor? Almanların derdi ne

Altay tankı güç ünitesi, Eurofighter savaş uçağı... Stratejik meselelerde Türkiye'nin karşısına engeller çıkaran Almanya şimdi de Akkuyu Nükleer Santral için parası ödenen sistemleri göndermiyor.
Akkuyu'da neler oluyor? Almanların derdi ne
12 Eylül 2024 17:01:59
Altay tankı güç ünitesi, Eurofighter savaş uçağı... Stratejik meselelerde Türkiye'nin karşısına engeller çıkaran Almanya şimdi de Akkuyu Nükleer Santral için parası ödenen sistemleri göndermiyor.

Haber: Marina Mussa

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında NATO Liderler Zirvesi’ne katılmış ve dönüşte gazetecilere çok önemli açıklamalar yapmıştı.

Her ne kadar o günlerde Gazze’deki İsrail soykırımı, Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD ile yürütülen F-16 görüşmeleri ana gündem olsa da satır arasında son derece ilginç bir gelişme de vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali için Siemens tarafından üretilen türbinlerin Alman gümrüğünde bekletildiğini belirterek, ''Bu, bizi ciddi manada rahatsız etmiştir. Bunu Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a ikili görüşmemde tekrar hatırlattım. Gelişmeleri takip edeceğiz" demişti.

Almanya uluslararası hukuka uymuyor

Bu önemli açıklamaların üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Konunun nereye evrileceği sorusu merakla beklenirken bu kez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Alman markası Siemens’in Akkuyu Nükleer Santrali için ürettiği parçaları göndermediğini, bu nedenle projenin aksadığını ve bunun bir karşılığının mutlaka olması gerektiğini söyledi.

Peki, bir ülkenin ya da şirketin böyle bir durumda kendi kafasına göre ''Vazgeçtim, göndermiyorum'' deme hakkı var mı? Süreç nasıl işliyor? Bu soruların cevabını Uluslararası Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Selami Kuran yanıtladı.

İlk olarak Alman devletinin ve özel bir şirket olan Siemens’in tutumunu ‘hukuk’ penceresinden nasıl gördürdüğünü Prof. Dr. Kuran’ anlattı.

İki taraf arasında çok güçlü bir ticaret sözleşmesi olduğundan bahsediyor. “Ortada bir ürün ve sözleşme var. Ürünün fiyatı belli. Teslim tarihi not düşülmüş. Ve Türkiye kendine düşeni yapıp parayı ödemiş. Ancak karşı taraf ‘Hayır vermiyorum’ diyor. Bu en basit haliyle hukuk tanımazlıktır” diyor.

Akkuyu'nun yaptırımlarla ilgisi yok

Bu noktada Almanya’nın ‘Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yaptırım’ kartını oynamasının da bir anlam ifade etmeyeceği görüşünde Selami Kuran. “Akkuyu Santrali, Türkiye’de yapılıyor. Türk Devleti’nin bir tesisi. Bu proje başladığında ortada henüz savaş da yoktu. Ruslar bahane edilerek Türkiye’nin zarara uğratılması gayri hukuki bir durum” diyerek süreci özetliyor.

Almanya’nın tutumu hukuka uygun değil. Peki, Türkiye buna karşın neler yapabilir? Selami Kuran’a göre Ankara’nın elinde farklı seçenekler mevcut:

“Ortada bir sözleşme var. Ve emin olun o sözleşmede herhangi bir uyuşmazlık durumunda neler yapılacağı da harfiyen yazılıdır. Tahminimce uluslararası bir tahkim kurulu adres olarak belirlenmiştir. Ancak bu tür durumlarda bir yasal süre var. O yasal süre aşılırken Türkiye belirli dönemlerde hem Almanya’ya hem Siemens’e ihtar çeker. Durum resmen karşı tarafa bildirilir.

Eğer halen adım atılmazsa da tüm haklar kullanılır. Türkiye sadece Siemens’e ödediği paraları geri almakla kalmaz. Sonuçta burası bir sivil enerji santrali. Eğer projede aksama olursa daha ucuza enerji kullanma imkanı da ötelenir. Ve bu da bir zarar doğurur. Bu ve benzer tüm detaylar toplanır ve Ankara uluslararası hukuk nezdinde tüm zararlarının karşılanmasını ister.”

Akkuyu'da yaşananlar Almanya için ilk değil

Aslında mesele her ne kadar Akkuyu üzerinden gündeme taşınmış olsa da Ankara-Berlin hattında son dönemlerde farklı alanlarda da benzer haberler daha sık duyuluyor.

Örneğin, Altay tankının güç ünitesi için Almanya’nın Türkiye’ye örtülü bir ambargo uyguladığı sır değil. Benzer şekilde Türkiye’nin denizaltı projeleri de Alman firmaların çelmesiyle birçok kez boğuşmak zorunda kaldı. Bu nedenlerle kimi denizaltılarda inşa süresi uzarken kimilerinde de yerli/milli imkanlarla geliştirilen sistemler beklenmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin ürettiği milli firkateynler için gerekli olan kimi kritik sistemler de Almanya tarafından yollanmadı ve projeler kasıtlı olarak geciktirilmek istendi.

Son dönemlerde Eurofighter savaş uçakları konusunda da Almanya’nın tutumu sıkça tartışıldı. Bilindiği üzere bu savaş uçağı İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya'nın yer aldığı çok uluslu konsorsiyum tarafından üretiliyor.

Şirketin CEO’su geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye yapacağımız satış Almanya tarafından engellendi” açıklamasında bulunmuştu.

Çin ile devam edecekler

Son olarak Almanya ve Siemens nedeniyle yaşanan gecikmelere karşı nasıl bir yol izlendiğini de aktaralım. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Akkuyu’daki kritik ekipmanları Çin’e sipariş ettiğini duyurdu.

Aslında konuyu yakından takip edenler için bu gelişme sürpriz sayılmaz. Çünkü Rus şirketin yetkilileri daha önce de benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Projenin İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, temmuz ayındaki röportajında “Şartlar ne olursa olsun proje takvimine uymamız gerektiği düşüncesiyle Siemens tarafından gönderilmeyen parçaların siparişini Ocak 2024’te Çin’e verdik” bilgisini paylaşmıştı.