Dolar (USD)
32.70
Euro (EUR)
35.44
Gram Altın
2491.14
BIST 100
10945.83
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Akıncı'dan sonra Kızılelma ve KAAN için geldiler!

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman Al-Suud ve beraberindeki heyet, TUSAŞ ve BAYKAR'ı ziyaret ederek şirketlerin projeleri hakkında bilgi aldı.
Akıncı'dan sonra Kızılelma ve KAAN için geldiler!
05 Temmuz 2024 10:22:10
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman Al-Suud ve beraberindeki heyet, TUSAŞ ve BAYKAR'ı ziyaret ederek şirketlerin projeleri hakkında bilgi aldı.

Haber: Yunus Akseki

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Salman başkanlığındaki heyet, Türkiye'de Baykar ve TUSAŞ'ı ziyaret etti. Heyet, TUSAŞ'ta milli savaş uçağı KAAn hakkında bilgi aldı ve Baykar'da Kızılelma ile Kemankeş-2 füzeleri gibi çeşitli ürünleri inceledi.

Son dönemde Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki işbirliği artarak devam ediyor. Suudi Arabistan, Bayraktar Akıncı insansız hava aracı için 3 milyar doların üzerinde sipariş vermişti ve bu çerçevede işadamları ve bakanlar eşliğinde Türkiye'ye önemli ziyaretler gerçekleştiriliyor.

Suudi Arabistan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve diğer yetkililer, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Salman başkanlığındaki heyete eşlik etti.

Aynı zamanda, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majed bin Abdullah Al-Hogail başkanlığındaki bir başka heyet de Türk müteahhitlerle yol ve geri dönüşüm projeleri için görüşmeler yaptı.

Suudi Arabistan'ın önümüzdeki 5 yılda yol yapımı, atık yönetimi ve geri dönüşüm projeleri için 60.5 milyar dolarlık bütçe ayırmayı hedeflediği bildirildi. Ayrıca 2026 yılına kadar gerçekleştirilecek inşaat projeleri için 281 milyar dolarlık bütçe ayrılacağı ve Vizyon 2030 Projesi kapsamındaki mega projelere toplamda 1.2 trilyon dolarlık bütçe planlandığı belirtildi.

KAAN'ın özellikleri

Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,

Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme,

Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek.

Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)

Uzunluk: 21 m (69 ft)

Yükseklik: 6 m (20 ft)

İtki: 2 x 29.000 lb

Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)

Servis Tavanı: 55.000 ft

Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5

Kızılelma'nın özellikleri

5 Saat Havada Kalış Süresi

1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

8.5 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı

0.6 Mach Seyir Hızı

0.9 Mach Maksimum Hız

30.000 Feet Operasyonel İrtifa

500 nm Görev Yarı Çapı

GELIŞMIŞ ÖZELLIKLER

Otomatik İniş ve Kalkış

Düşük Görünürlük

Yüksek Manevra Kabiliyeti

Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme

Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti

AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık

Kaynak: Haber7