Akıllı telefona program yüklerken dikkat!
Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 35 milyon akıllı telefon satıldığını söyledi.
Telefonlardaki yazılımları kullananların sayısının ise 1 milyonu geçmeyeceğini belirten Yüksel, şöyle konuştu:
"Birçok kullanıcı bu programların özelliklerindenziyade, piyasadaki en güncel teknolojiye sahip olan telefonu kullanmak istiyor. Bu konuyla ilgilenen kişiler, telefonun içerisinde bulunan hayatı kolaylaştıracak uygulamaların varlığındanhaberdar değil. Telefon kullanıcıları daha çok sosyal medyayla ilgileniyor. Sosyal medyayla ilgili olan kısım akıllı telefonların satılmasını hızlandırıyor. Operatörlerin sunmuş olduğu fırsatlar sınırsız Facebook, sınırsız Twitter şeklinde."
Yüksel, Türkiye'deki akıllı telefon kullanımının sosyal medya araçları üzerinden yürütüldüğünü, akıllı telefonlara sosyal medyayla ilgili güncel ve teknik içerikte birçok programyüklenebildiğini ifade etti.
" Her program yüklenmemeli"
Yüksel, cihaz ve data güvenliği açısından cep telefonuna her programın yüklenmemesigerektiğini söyledi.
Örneğin "kim aramış" adlı bir uygulama olduğunu, bu uygulama telefona yüklendiğindetelefon rehberindeki bütün bilgileri kopyaladığını belirten Yüksel, şöyle devam etti:
"Örnek vermek gerekirse 0284'lü bir numara bu uygulamayı yüklemiş herhangi birinde kayıtlıysa ve ne şekilde kayıtlıysa, programı kullanarak aramayı kimin yaptığını ismiyle bulabiliyorsunuz. Aslında bunun arkasında büyük bir pazarlama fikri var. Farkında olmadan elimizdeki kişisel verilerimizi başkasına satıyoruz, dağıtıyoruz. Çok küçük bir uyulama masum görünüyor ama tehlikeli bir durum. Telefonunuzdaki bütün dataya ulaşmış oluyorlar."
"Görüntülü programlar da riskli"
Yüksel, operatör üzerinden değil, telefona yüklenen görüntülü konuşma programlarında da bu görüntülerin nereye kaydedildiğinin belli olmadığını, bunun da bir güvenlik sorunu olduğunu vurguladı.
Eskiden telefonlarda sadece konuşma ve mesaja bakma olduğunu, teknolojinin gelişmesiyle "elimize tehlikeli bir bomba" konulduğunu dile getiren Yüksel, "Filmizleyebiliyorsunuz, bir sürü dataya ulaşabiliyorsunuz. Hatta kredi kartı bilgileriniz çalınabiliyor. Hesabınız boşaltılabiliyor. Elimizde çok tehlikeli bir silah taşıyor duruma geldik şu anda" diye konuştu.
Telefona yüklenen bazı programlarda cihazın, işletim sistemi uygulamasının onaylanmasını istediğini ifade eden Yüksel, bu onaylama sürecinde bilgilerin güvenliksiz programlar tarafından çalınabileceğini kaydetti.
Yüksel, son çıkarılan internet düzenlemesine ilişkin yasanın vatandaşlara detaylı şekilde anlatılması gerektiğini ifade ederek, bilinçli internet kullanıcıların bu tür tuzaklara düşmeyeceğini kaydetti.
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.