Akciğer iltihabı belirtileri nelerdir?
Akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihaplanmasına akciğer iltihabı denir. Peki akciğer iltihabı neden olur? Akciğer iltihabı nasıl anlaşılır? Akciğer iltihabı belirtileri nelerdir? Akciğer iltihabı nasıl geçer? İşte akciğer iltihabı belirtileri ve tedavisi...
Akciğer iltihabı nedir?
Akciğer iltihabı, Genelde bir akciğer enfeksiyonu hava keselerinin ve akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihap kapmasına sebep olur. Akciğer dokularında ortaya çıkan mikroorganizmaların sebep olduğu bir iltihap çeşididir.
Akciğer iltihabı akciğerlerde olan hava keseciklerinin ve hava yollarının iltihaplanarak daralması ile oluşan bir hastalıktır. Akciğerler düzenli bir şekilde çalışamaz ve havadan kana yeterli oksijen aktaramaz hale gelir.
Ne Yapmalıyım?
Akciğer iltihaplanmasına sebep olan enfeksiyonlar bakteri, virüs ya da mantar kaynaklı olabilir. Çoğu enfeksiyon sonbahar ya da kış aylarında görülür. Bu aylarda basit önlemler alarak iltihaplanmanın önüne geçebilirsiniz.
Akciğer İltihabı Belirtileri
Öksürük – başlangıçta kuru olur ve daha sonra yeşil/sarı renkli balgama dönüşür.
Ateşlenme ve hararet
Nefes alma problemleri ve hızlı nefes alma
Göğüs kafesinde ağrı
Titreme ve gece terlemeleri
İştah kaybı
Özellikle yaşlılarda sersemlik ve dengesizlik
Kas ağrıları
Bu belirtiler her zaman akciğer iltihabının sonucu olarak ortaya çıkmayabilir. Belirtiler şiddetli ise acilen doktor çağrılmalıdır. Akciğer iltihabı bazen oksijen almayı güçleştirerek vücut için çok tehlikeli olabilir. Bunun sonucu parmak altlarında ve dudaklarda morarmalar ortaya çıkabilir.
Akciğer İltihabının Nedenleri
Akciğer iltihaplanmasına sebep olan mikroorganizmayı tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Hastalanmadan önce de söz konusu mikrop vücutta bulunabilir. Akciğer iltihaplanmasının en yaygın nedeni S.pnemoniae adlı bir bakteridir. İltihaba sebep olan diğer yaygın bir bakteri ise B-tipi Haemophilus influenze adlı bir bakteridir.
Staphylococcus aureus adlı bir bakteri ise hastanelerde yaygın olarak bulunur ve yatan hastalarda akciğer iltihaplanmasına sebep olabilir. Mycoplasma pneumoniae adlı bir bakteri ise her dört senede bir salgın hastalıklara neden olur ve çoğunlukla çocukları tehdit eder.
Akciğer iltihaplanmasının diğer nedenleri şunlardır:
Grip ve su çiçeği virüsü
Zararlı maddeleri soluma; kirli hava, zararlı kimyasal gazlar, sigara dumanı
Ayrıca aşağıdaki durumlara sahip kişiler yüksek akciğer iltihaplanması riski altındadır:
Zayıf kişiler
65 yaş üzeri kişiler ve çocuklar
Sigara içenler (sigara akciğerlere hasar vererek, enfeksiyona hassas hale getirir.)
Uzun süreli akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları olanlar
Şeker hastası olanlar
Çok fazla alkol tüketenler
Kanser ya da lösemi olanlar ya da kemoterapi alanlar
Zayıf bağışıklık sistemi olanlar
Akciğer İltihabının Teşhisi
Doktor hastaya belirtiler hakkında sorular sorar ve muayene eder. Göğüs kafesi üzerinden steteskop yardımıyla hastanın nefes seslerini ölçer.
Enfeksiyonun nerede ve ne şiddette olduğunu anlamak için göğüs kafesi üzerinden röntgen çekilir.
Parmak ucuna sıkıştırılan bir cihazla kandaki oksijen miktarı ölçülür.
Kan testleri yapılır.
Balgamdan bir örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.
İdrar testi yapılır.
1.Akciğer İltihabı Tedavisi
Doktor tarafından yazılan antibiyotiğin çeşidi iltihaba sebep olan bakteri çeşidine göre değişir. Eğer doktor enfeksiyona hangi bakterinin sebep olduğu tespit edilemezse doktor geniş aralıkta bakteriler için etkili olabilen antibiyotikler yazar.
Antibiyotikler yaklaşık 5-7 gün düzenli olarak kullanılmalıdır. Antibiyotiklere başladıktan sonra 48 saat içinde daha iyi hissedilmezse doktora danışmak gerekir. Bu enfeksiyona sebep olan bakterinin dirençli olmasından kaynaklanır. Böyle bir durumda doktor farklı bir antibiyotik yazar.
Akciğer iltihabına virüs sebep oluyorsa antibiyotikler işe yaramaz. Bu durumda vücut virüsle savaşmak için kendi antikorlarını üreterek hastalığın üstesinden gelir.
2. Hastanede Tedavi
Hastalık şiddetli ise doktor hastanın tedaviyi hastanede sürdürmesini isteyebilir. Damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca oksijen almada zorluk çekiliyorsa yapay bir oksijen aletiyle oksijen takviyesi de yapılır.
3. Akciğer İltihabı Nasıl Temizlenir?
Akciğer iltihabı olan kişiler sigaradan uzak durmalı, yeterli sıvı almalı ve yeterli dinlenmelidir. Balgam sorunu varsa ara ara derin nefesler alınmalıdır. Yüksek ateş varsa doktora da danışılarak ateş düşürücü ilaçlar alınabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.