Akademisyenler sanayiye girecek!
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Türkiye'nin 2023 yılı öncelikli alan hedefleri kapsamında, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik Sanayi Doktora Programı Çağrısı başvuruları başladı. Sanayi Doktora Programı çağrısına yurtiçinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf üniversiteleri ile özel sektör kuruluşları işbirliğiyle yapılabilen başvurular Ar-Ge/Tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki şirketlerden başvuru yapılabilecek. 28 Eylül'e kadar başvuruların devam ettiği programda Doktora öğrencilerine tam burs olarak aylık 4 bin 5 yüz TL, kısmi burs olarak ise 8 yüz TL ödenecek. Burs süresinin 5 yıla kadar uzanabildiği programlarda aynı zamanda üniversitelerdeki proje yöneticileri aylık 6 yüz TL, akademik danışmanlara ise öğrenci başına aylık 3 yüz TL verilecek. Özel sektör kuruluşuna da bursiyerlerin istihdam edilmesi koşulunda yüzde 60'a oranında destek sağlanacak.
Nitelikli eleman sayısı artırılacak
TÜBİTAK'ın geliştirdiği program ile özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amaçlanıyor. Doktora öğrencilerine yönelik burs ve özel sektöre yönelik istihdam desteği veriliyor. Bu sayede hibe, destekler ve yatırım destekleriyle hedeflenen teknolojik dönüşüm sağlanacak. Ayrıca üretim kalite yakalanması için kritik önem arz eden insan kaynağının, nicelik ve nitelik olarak iyileştirilmesi sağlanacak. Bu amaç doğrultusunda firmaların ihtiyaçları merkeze alınarak, firmalar ile işbirliği içinde kritik doktoralı insan kaynağının yetiştirilmesi en temel amaç olacak. "Sanayi Doktora Programı" çağrısına yurtiçinde doktora eğitimi veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumları, 6550 sayılı kanun kapsamında yeterlik almış araştırma altyapıları ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği ile başvuru yapılabiliyor. 5746 sayılı kanun kapsamındaki Ar-Ge/tasarım merkezleri ve teknoparklar bünyesindeki sermaye şirketleri ile özel sektör kuruluşları projeye dahil olabilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.