Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AK Parti''ye medya operasyonu

1 Kasım seçimlerinde HDP''nin oylarını yükseltmek isteyen Zaman, Hürriyet, Taraf ve Sözcü gazetelerinin Türkiye''nin birçok şehrinde ücretsiz dağıtıldığı ortaya çıktı. Gazetelerin bu yöntemle yaptığı tiraj sahtekarlığı da fotoğraflarla belgelendi.
AK Parti''ye medya operasyonu
22 Eylül 2015 11:45:00
1 Kasım seçimlerinde HDP''nin oylarını yükseltmek isteyen Zaman, Hürriyet, Taraf ve Sözcü gazetelerinin Türkiye''nin birçok şehrinde ücretsiz dağıtıldığı ortaya çıktı. Gazetelerin bu yöntemle yaptığı tiraj sahtekarlığı da fotoğraflarla belgelendi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Hızla okuyucu kaybederek paniklemeye başlayan Zaman, Hürriyet, Taraf ve Sözcü gazeteleri kahvehane, işyeri, çarşı, pazar ve otogarlarda ücretsiz dağıtılıyor. 1 Kasım seçimleri öncesinde özellikle Doğu mahallerini hedef alan muhalif gazeteler, HDP propagandası yaparak kararsız seçmeni etkilemek istiyor.

Paralel medyanın kirli oyunu

AK Parti hükümetine karşı her fırsatta algı operasyonuna kalkışan, Türkiye'nin en çok tercih edilen gazeteleri arasında olduğunu savunan bu gazeteler halktan tercih edilme noktasında notunu almış görünüyor. Diğer yandan HDPPKK propagandası yapan paralel yapıya yakınlığıyla bilinen bu gazetelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükumeti hakkındaki 'karalama' politikası çerçevesinde yaptıkları haberlerin itibar kaybetmelerine sebep olduğunu gösteriyor. Milletin seçtiği Cumhurbaşkanını suçlamaların hedefi haline getirenler ile AK Parti üzerinden algı operasyonunu sürdürenler 1 Kasım seçimlerinde medyayı operasyonel bir güç olarak kullanmayı hedefliyor.

Amaç HDP'nin oylarını sağlamlaştırmak

Aydın, Denizli ve Mersin'in özellikle Kürt mahallerinde konuya şahit olduğunu belirten Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) eski Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Atabey, bu bölgelerde AK Parti'ye çoğunlukta bir kesimin oy verdiğine dikkat çekti. Seçim öncesi HDP'nin oylarını sağlamlaştırmak amacıyla bu yönteme başvurulduğunu vurgulayan Atabey, bu gazeteler vasıtasıyla algı yaratmak ve medyayı operasyonel bir güç olarak kullanmak istediklerini ifade etti.

Kararsız seçmen hedefte

Kararsız olan AK Parti seçmeninin hedeflendiğini anlatan Atabey, konuyu şu sözlerle özetledi: 'Kahvehane, çarşı, pazar ve otogarlarda bu ücretsiz dağıtılan gazeteleri belli bir kesim okuyor. Dağıtılan gazeteleri okuyanlar bu algı operasyonu ile yönlendirilmeye müsaitse sonuçta yüzde bir oy oranı bile iktidar kaybettirebilir. Bu onlar için önemli bir rakamdır' diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinde dikkat

Basının hükümetleri ve iktidarları alaşağı etme noktasında kullanıldığına birçok ülkede şahit olduğumuzu söyleyen Atabey, bu yöntemi toplumu dizayn etmek için kullandıklarını belirtti. 1 Kasım seçimlerinde bu algı operasyonunun oyları etkileyebileceğini ifade eden Atabey, 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin propagandasını yapan bu gazetelerin bilgi kirliliği ile oyları yüzde 5 oranında etkilemiş olabileceğini söyledi. Yapılmayanı yapılmış gibi göstererek bu yöntemle de başarılı olduklarını belirten Atabey, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Geçtiğimiz günlerde AK Parti'ye oy veren bir seçmenden şunu duydum. Daha önce AK Parti'ye oy veriyordum. Ama bu dönemde bir tokat yesin diye oy vermedim. AK Parti'ye neden tokat vurma sebebi görüyorsun dediğimde ise bir sebep sunamadı. Bunun gibi pek çok vatandaş var ve bir örnek verdiklerinde tamamen basın yoluyla empoze edilmiş bir bilgi olduğunu görüyorum. Yaptıkları haberler doğru olmasa bile insanları etkiliyor' dedi.

Savunma psikolojisinden çıkılmalı

AK Parti'nin bu algı operasyonları ile savaştığını kaydeden Atabey, 'AK Parti sürekli savunma pozisyonunda. Savunma psikolojisi insanı devamlı hata yapmaya sevk edebilir. Bu psikoloji ile mevcudu korumak isterken yeni kazanımların gözden kaçması söz konusu olabilir. AK Parti'yi destekleyen yayın organlarında sürekli sanki hiçbir hata yokmuş gibi gösteriliyor. Bu yanlıştır. İnsanın hata yapmama lüksü yoktur. AK Parti'yi savunanların eleştiriler yaparak uyarıcı anlamda sorunları dile getirmesi gerekir' dedi.