Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2922.41
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AK Parti Kürtleri tekrar nasıl kazanır?

AK Parti'nin Kürtleri tekrar kazanmasının yolunun 2002 ruhuna dönmesi olduğunu söyleyen Sivil Toplum Kuruluşları, kanaat önderleri ve akademisyenler ayrıca Çözüm Süreci'nde ki kararlılığın sürdürülerek ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden de uzak durulması gerektiğini belirtti.
AK Parti Kürtleri tekrar nasıl kazanır?
28 Haziran 2015 12:14:00
AK Parti'nin Kürtleri tekrar kazanmasının yolunun 2002 ruhuna dönmesi olduğunu söyleyen Sivil Toplum Kuruluşları, kanaat önderleri ve akademisyenler ayrıca Çözüm Süreci'nde ki kararlılığın sürdürülerek ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden de uzak durulması gerektiğini belirtti.

EZGİ ÇELİK/ANKARA

13 yıldır tek başına iktidar olan AK Parti bu seçimde psikolojik boyutuyla bir ayrışma yaşadı. Bu durum da AK Parti'nin ciddi oy kaybı yaşadığı Kürtleri tekrar nasıl kazanacağı sorusunu gündeme getirdi. AK Parti'nin tekrardan değişim ve dönüşüm içerisine girerek Kürtleri kazanabileceğini ifade eden Sivil Toplum Kuruluşları, kanaat önderleri ve akademisyenler AK Parti'nin atması gereken adımları Milat'a değerlendirdi.

"Çözüm Süreci'nde ciddi bir irade ortaya koyulmalı"

Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata, AK Parti'nin bundan sonraki süreçte söylemlerinde çok dürüst olması gerektiğini dile getirdi. Kürt meselesinde Erdoğan'ın her anlamda ciddi bir irade ortaya koyması gerektiğini belirten Korkutata, AK Parti'ye bir ders verilmeli algısının tersine çevrilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Batı'da Kürt adayların artırılması gerektiğine dikkat çeken Korkutata, "AK Parti'nin Kürt meselesinde yaptığı çok şey var. Erdoğan'ın bu konudaki iradesi çok kıymetli. Fakat bu sapmamalı. Samimiyetin kaybolduğu inancı yaygınlaştı. Ama bu durumun tersine çevrilmesi halinde samimiyet ve dürüstlük esas alınarak Kürtler yeniden kazanılabilir" dedi.

"Ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden uzak durulmalı"

Ağrı Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Yıldız, AK Parti'nin söylemini değiştirerek kucaklayıcı ve kardeşliği öne çıkaran bir üslup kullanması gerektiğini ifade etti. Saha teşkilatlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin düşüncelerine itibar edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Yıldız, AK Parti'nin 2002-2011 yıllarındaki ifadelerine dönmesi halinde toplum üzerindeki samimi algıyı tekrardan yakalayabileceğine dikkat çekti. AK Parti'nin ekonomik politikalarda sıkıntılarının olmadığını söyleyen Yıldız, ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden uzak durulması halinde Kürtleri tekrar kazanmanın mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

"AK Parti, projelerini bölgede iyi anlatmalı"

Batman Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeki Argunhan ise dindar Kürtlere yönelik yaklaşımlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Siyasi anlamda bazı atılımların ve yaklaşımların düzeltilmesi gerektiğini belirten Argunhan, AK Parti'nin geçmişte Kürtlere yönelik yapmış olduğu projeleri iyi anlatabilmeleri gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

"Sivil anayasa milletle buluşturulmalı"

Diyarbakır Organize Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç da AK Parti'nin daha kucaklayıcı, uzlaşmacı ve yapıcı bir yol izlemesi gerektiğini ifade etti. Sivil anayasanın da millet iradesine sunulması gerektiğini değerlendiren Özkılıç, Çözüm Süreci'nin devam ettirilmesi yönünde AK Parti'nin kararlılığını da sürdürmesinin önemli olduğunu belirtti. "AK Parti Kürtlerin kalbini, ruhunu tekrar kazanmalıdır" diyen Özkılıç, "Sadece Doğu ve Güneydoğu Kürtleri değil, Rojova, Kobani, Erbil için de aynı durum geçerlidir. Kürtlerin sinir uçlarına dokunan şeylerden olumsuz söylemlerden uzak durulması gerekiyor. Söylemini değiştirmesi halinde AK Parti'nin tekrardan Kürtleri kazanabileceğine inanıyorum" dedi.

"Bölgede ki milletvekili aday profiline dikkat edilmeli"

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Demirtaş ise AK Parti'nin yeniden 2002 yılındaki politikalarına ve samimiyetine dönmesi gerektiğine dikkat çekti. AK Parti'nin bütün politikalarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği parti lideri Davutoğlu'na bırakmasının da önemli olduğunu ifade etti. "Halk, yüzde 52 ile onure ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'nin politikalarına karışmasını doğru bulmuyor" diyen Demirtaş, önemli konulardan birinin de bölgedeki listelerin daha özenli hazırlanması olduğunu dile getirdi.

"Toplumun güveni tekrar kazanılmalı"

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, AK Parti'nin seçim sonuçlarını iyi okuduğunu belirterek parti sözcülerinin "Çözüm Süreci'ni devam ettirmeliydik" şeklinde özeleştirilerine şahit olduğunu dile getirdi. Bu nedenle AK Parti'nin değişim ve dönüşüm içerisine girerek Kürtleri tekrar kazanabileceğini ifade eden Sayar, "Kim Çözüm Süreci'ni sahiplenerek gerekli adımları atarsa bölgede karşılık bulacaktır. Bu nedenle de AK Parti süreçteki kararlılığını sürdürürse bölgenin güvenini tekrar kazanır" dedi.

"AK Parti 2002 ruhuna geri dönmeli"

Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Sami Çetin de AK Parti'nin yeniden 2002 ruhuna geri dönmesi gerektiğini belirtti. Kutuplaştırma ve her türlü ötekileştirmeden de uzak durulması gerektiğini belirten Çetin, "AK Parti ülkeyi bir bütün olarak görerek, tek parti dönemi, ihtilal kalıntısı köhne düşünce ve politikaları bütünüyle devletten temizlemeli. Kullanılan üsluba dikkat edilmeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan siyaseten tarafsız olduğunu fiilen göstermelidir. AK Parti bu süreçte kararlı söylem ve icraatlarıyla bunu yeniden kazanca dönüştürebilir. Kaybettiği gönülleri kazanabilir. Kardeşlik söyleminden ve bununla ilgili politikalarından da asla geri adım atmamalıdır" dedi.