Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AK Parti anayasa trafiğine Ekim'de başlıyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ekim ayının ilk haftasının ardından İçtüzük ve yeni anayasa konularıyla ilgili siyasi parti gruplarına ziyaretler gerçekleştireceklerini açıkladı.
AK Parti anayasa trafiğine Ekim'de başlıyor
28 Eylül 2023 11:52:31
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ekim ayının ilk haftasının ardından İçtüzük ve yeni anayasa konularıyla ilgili siyasi parti gruplarına ziyaretler gerçekleştireceklerini açıkladı.

AK Parti, ekim ayı başında Meclis'te "anayasa" trafiğini başlatacak.

Sivil anayasa için çalışmalar başlayacak

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni anayasa çalışmaları ve Meclis'in yeni yasama yılının başlamasının ardından gündeme gelecek kanun tekliflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "AK Parti Meclis Grubumuz, parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle 'gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım' davetimizi iletecek. Kabul ederler, etmezler ama biz şu anda kapıları çalacağız" açıklamasının hatırlatılması üzerine Güler, TBMM'nin, 1 Ekim'de açılacağını, ilk Genel Kurul görüşmelerine de 3 Ekim'de başlanacağını belirtti.

Siyasi parti grupları ziyaret edilecek

Bu konuda takvimin henüz belli olmadığını kaydeden Güler, siyasi parti gruplarını ziyaret ederek usul ve yöntemin ne olacağına ilişkin çalışmayı önereceklerini aktardı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, Meclis tatile girmeden önce siyasi parti gruplarıyla görüştüğünü anımsatan Güler, şöyle devam etti:

"Tahmin ediyorum, ekim ayının ilk haftasından sonra hem İçtüzük hem de yeni anayasa noktasında siyasi parti gruplarımızı ziyaret edeceğiz. Onlardan yönteme ve usule ilişkin olarak önümüzdeki dönemde bir komisyon çalışması mı olur, farklı öneriler, farklı bir çalıştay gibi yöntem mi olabilir, bunu konuşmayı arzu ediyoruz. Ön niyeti aldıktan sonra onu bir takvime bağlayarak da görüşme trafiğini başlatmış oluruz diye düşünüyorum. Hem Meclis'in çalışma programlarını hem de diğer hususları gündemimize almış olacağız."

anaysa_470bc180567d8d164f3356f59b6e8e99.jpg

Anayasa nedir?

Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen'in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.

Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır. Devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirler. Genel olarak genel hükümler, temel hak ve özgürlükler, bireylerin topluma karşı görev ve sorumlulukları ile yasama, yürütme, yargı gibi anayasal devlet organlarını tanımlayan bölümlere sahiptir

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin