Ailelere eğitim yardımı yapılmalı
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
2019-2020 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte öğrencinin velisine eğitim maliyetini ortaya koyan raporunu yayımlayan Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, bir çocuğun aylık eğitim maliyetinin 251 TL olduğunu açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Araştırması ve çeşitli verilerin kullanılarak eğitim süreci içerisindeki bir öğrencinin okula başlangıç ve eğitim masraflarının hesaplandığı araştırmada birçok harcama kalemi göz özününde bulunduruldu. Okullara kayıt ücretinden (okul aile birliğine bağış) forma/kıyafet ayakkabı, çanta, beslenme çantası, suluk, kırtasiye malzemeleri, spor ayakkabısı ve spor malzemeleri ücretlerine kadar birçok harcama kalemi ele alındı.
Okul başlangıç masrafı 785 TL’den başlıyor
Eğitim düzeylerine göre öğrencinin başlangıç masraflarına bakıldığında raporda; okul öncesi eğitime yeni kayıt yaptıran bir öğrencinin ortalama okula başlangıç masrafının 785 TL, ilkokul düzeyinde okula başlayan bir öğrenci için ortalama masrafının 1.190 TL, ortaokul düzeyinde eğitime başlayan bir öğrencinin masrafının 1.235 TL ve ortaöğretim düzeyinde ise bir öğrencinin ortalama eğitim masrafının 1.245 TL olduğu açıklandı.
Eğitim harcamaları cep yakıyor
Okul öncesi eğitimden başlayarak ilköğretimin sonuna kadar geçen sürede bir öğrencinin ihtiyaçları için yapılan harcamanın toplamının 26 bin 710 TL olduğu belirlendi. Öğrenci ortaöğretime başladıktan sonra eğitimi boyunca ortalama 12 bin 430 TL, ayda ise ortalama 259 TL harcıyor. Kantin ve yemekhaneye ayrılan para ile birlikte bu harcama okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 440 TL, ortaöğretimde ise ortalama 509 TL’ye kadar çıkabiliyor. Eğitim masrafları içerisine ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması için ödenen servis ücretleri de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde ortalama maliyet 440 TL’den 704 TL’ye, ortaöğretimde ise 509 TL’den 763 TL’ye ulaştığı görülüyor.
Ailelere 251 TL eğitim desteği verilmeli
Yapılan harcamalar göz önüne alınınca çalışanların çocukları için devletten eğitim yardımı alması gerektiğinin altının çizildiği raporda okul öncesi dâhil çocuk başına en az 251 TL yardım yapılması gerektiği kaydedildi. Memurlara yapılan çocuk yardımlarının buna bedellere göre revize edilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda ayrıcı yapılacak tasarruflarla daha düşük maliyetlere de ulaşılabileceğinin altı çizildi. MEB’in okullara belli bir bütçe ayırması ile öğrencilerden sınıf donanımları, kaynak kitaplar, araç gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçilebileceğini kaydeden raporda ayrıca eğitim hayatının devamı için ailelerin karşılaştıkları zorluklara karşı devlet tarafından destek verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.