AİHM'den 'Tazminat Komisyonu' kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne dair Kanun ile kurulan Tazminat Komisyonu'nun, Mahkeme önünde derdest, 23 Eylül 2012 öncesinde yapılmış ve henüz Hükümete bildirilmemiş başvurular için tüketilmesi gereken bir yol olduğuna karar vererek, Türkiye'den yapılan başvuruyu bu iç hukuk yolu tüketilmediği için reddetti. Terör örgütüyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yargılanan Mahmut Han, Nihat Kasun, Cemal Kilikli ve Müdür Turgut, haklarında 2001 yılında verilen kararları temyiz ettiklerini, ancak temyiz davasının henüz sonuçlanmadığını belirterek, makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğini iddia ederek, AİHM'e başvurdu.
AİHM, şikayeti iç hukuk yollarının tüketilmemesi sebebiyle reddetti.
Mahkemenin kararında, 20 Mart 2012 tarihli Ümmühan Kaplan Türkiye pilot kararından sonra, yargılama süreleriyle ilgili 23 Eylül 2012 öncesinde Mahkemeye yapılmış ve henüz hükümete bildirilmemiş başvuruların, tazminat verilmesi suretiyle çözülmesine dair 6384 Sayılı Kanun'un TBMM tarafından kabul edildiği belirtildi.
Tazminat Komisyonu6384 Sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Olan Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun, 19 Ocak 2013'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalarla özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı, mahkeme kararlarının geç ya da eksik icra edildiği veya hiç icra edilmediği iddiasıyla 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla AİHM'e başvuran kişiler, bu Kanuna göre kurulan Komisyona müracaat edebilecek.
Komisyon, başvuruları 20 Şubat 2013 itibarıyla kabul etmeye başladı. İlgililer, Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla veya doğrudan Komisyona müracaat edebiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.