AİHM, istikrar problemi yaşıyor
Ezgi ÇelikAnkara
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararı tepkilere sebep oldu. Kararı gazetemize değerlendiren Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı, Demirtaş’ın tahliyesine karar verecek merciinin Türk mahkemeleri olduğunu vurguladı.
“Tahliye kararı Türk mahkemelerinindir”
AİHM kararı uyarınca Demirtaş’ın tahliyesinin söz konusu olmadığını dile getiren Avukat Sarı, buna karar verecek merciinin Türk mahkemeleri ve yargısı olduğunu vurguladı. AİHM tarafından Demirtaş’ın makul şüphe şartı ile gözaltına alındığının kabul edilmesine rağmen verilen kararın çelişki barındırdığına dikkat çeken Sarı, “Türk mahkemeleri, Demirtaş’ın tutuklanmasına yönelik verdiği kararda, suçun hukuki niteliğini gözetmiştir. AİHM de makul şüphe ile Demirtaş hakkında açılan davanın varlığını kabul etmiştir. AİHM, gerçeklikleri göz ardı ederek Türkiye’nin genel statüsüne karşı bir cephe almış ve siyasi bir karar vermiştir” dedi.
“HDP ve PKK birbirinden ayrılamaz”
6–8 Ekim olaylarında PKK’lıları sokağa davet ederek kaos çağrısı yapan kişinin Selahattin Demirtaş olduğunu hatırlatan Avukat Sarı, yaşanan acı olayda 53 Türk vatandaşının katledildiğini dile getirdi. AİHM’in verdiği kararda Demirtaş’ın eylemlerinin göz arda edildiğini vurgulayan Sarı, “PKK’nın HDP üzerindeki doğrudan karar alan ve yönlendiren irtibatı yakinen bilinmektedir. HDP milletvekillerinin PKK’lılara doğrudan araçlarıyla silah taşıdıkları tespit edilmiştir. PKK’nın terör ve şiddet örgütü olduğunu ABD ve Avrupa Birliği açık bir şekilde kabul etmiş durumdadır. Hal böyle iken HDP ve PKK’nın eylemleri birbirinden ayrılamaz ve AİHM bu yaşananları göz arda edemez ”ifadelerini kullandı.
“AİHM, istikrar problemi yaşıyor”
AİHM tarafından dünyadaki şiddet ve terörün kategorize edilmesinin ülkelere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini kaydeden Sarı, AİHM’in Batasuna kararını hatırlattı. Sarı, “AİHM, İspanya’da ki ayrılıkçı terör örgütü olarak tanınan ETA’nın siyasi kolu Batasuna’nın kapatılmasına onay vermiştir. Ayrıca Batasuna lideri Arnaldo Otegi, Batasuna’nın üst düzey yöneticilerinden Joseba Alvarez ve Oihana Agirre tutuklanmasına ilişkin de sessiz kalmıştır. Bu anlamda AİHM’in istikrar problemi yaşadığı ve verdiği kararlarda mahkemelerde beklenen bağımsızlık tarafsızlık ve eşitlik prensibi çerçevesinde hareket etmediği görülmektedir” şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.