AİDS belirtileri nelerdir?
AİDS belirtileri nelerdir? 1 Aralık dünya AİDS günü. HIV adındaki virüs ile bulaşan AİDS hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz. Kan ve cinsel ilişki yolu ile bulaşan AİDS belirtileri nelerdir? AİDS nasıl anlaşılır? AİDS tedavisi nasıldır? AİDS'ten nasıl korunulur? Detaylar haberimizde....
İlk olarak ABD'de ortaya çıkan AİDS, ülkemizde 1985 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. En çok; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük ve turistik yerlerde görülmektedir. Bunun en büyük sebebi de korunmasız cinsel ilişkidir.
AİDS'in belirtileri:
-Ateş yükselmesi
-İştahsızlık ve kilo kaybı,
-Vücudun bazı bölgelerinde oluşan uçuk ya da yaralar
-Akciğer hastalıkları
-Geceleri terleme
-İshal
-Öksürük
Bu belirtileri gösteren her birey HIV taşıyor demek değildir ya da kişi bu belirtileri göstermese dahi HIV taşıyabilir. Bu durumda bu tarz belirtiler gösteren kişiler, birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmişse HIV testi yaptırmalıdır.
AİDS nasıl bulaşır?
AİDS üç şekilde bulaşır:
-Kanında bu virüsü taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, özellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşmesiyle HIV virüsü sağlıklı kişiye bulaşır.
-AİDS'li ya da HIV virüsüne sahip kişilerin kanlarına temas sonucu ya da organ nakliyle hastalık ya da virüs bulaşır.
-Hamile ve HIV virüsünü taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilmektedir.
AİDS’ten korunmanın yolları
-Cinsel ilişki ile kolaylıkla bulaşabildiğinden ilişki sırasında mutlaka korunmak gerekir.
-Bir diğer bulaşma yolu, kan nakli olduğundan, AİDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalıdır. Kullanılmış ve sterilize edilmemiş cerrahi aletler, şırıngalar, jiletler kesinlikle kullanılmamalıdır.
AİDS hakkında bilinmesi gerekenler
Aynı tabaktan yemek yemekle, aynı yemek aletlerini kullanmakla bu virüs bulaşmaz. Yanaktan öpüşme, öksürük, ter, sarılma ile de HIV bulaşmaz. Toplumun bir arada olduğu, kalabalık yerlerde bulunmakla bu virüs bulaşmaz.
AİDS tedavisi:
Günümüzde hala HIV enfeksiyonunda vücudu tamamen virüsten temizleyebilecek bir tedavi yoktur. Ancak tıbbın ve teknolojinin ilerlemesiyle doktorlar AIDS hastalığını oldukça yavaşlatabilir ve hastanın yaşam kalitesini arttırıp, hastanın ömrünü oldukça uzatabilirler.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.