'Ahşap Bina Yönetmeliği' 1 ocak 2025'te yürürlüğe giriyor
Taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının güvenli bir şekilde tasarlanması ve inşa edilmesi için gerekli yöntemleri ve kuralları belirleyen yönetmelik, alternatif yapı sistemlerinin yaygınlaştırılmasını da sağlayacak.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik, doğal, çevresel ayak izi düşük, esnek, geri dönüştürülebilir, olası depremlerde kolay göçmeyen ahşabın, yapılaşmada kullanılmasını kolaylaştıracak ve tercih edilmesine katkı sunacak.
Ahşap binaların tasarımı, hesaplanması ve yapımında uygulanacak esasları belirleyen yönetmelik, ağaçların görsel mukavemet sınıflarını, ağaç türlerini ve kaynaklarını listeleyen TS EN 1912 “Yapı kerestesi-Mukavemet sınıfları-Ağaç türleri görsel sınıfların tasnifi” standardında yer alan ağaç türlerinin kullanılmasına izin veriyor. TS EN 1912 standardında birçok ülkenin kullandığı çam, ladin, göknar gibi ağaç türleri sınıflandırmasında, ülkemizden de karaçam, göknar, sarıçam, kızılçam, sedir ve ladin ağaç türleri yer alıyor.
Yönetmelikle, ahşap bina tasarlamak isteyen uzmanlar ve ruhsat vermeye yetkili ilgili idareler için de kurallar belirlendi. Klasik hafif çerçeve ahşap sistemlerin yanı sıra dünyada sıkça kullanılan taşıma kapasitesi çok yüksek olan çapraz lamine ahşap (CLT) sistemler de yönetmelik kapsamında yer aldı. Ahşap binaların inşasında ülkemizdeki yetiştirme ormanlarından elde edilen yerli ağaçların kullanılması ile hem yerel ekonomiye, hem de yapıların daha ekonomik inşa edilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
TASARIM ÖRNEKLERİ KILAVUZU HAZIRLANDI
Öte yandan yönetmeliğin daha kolay anlaşılabilmesi ve uygulama birliğinin sağlanabilmesi için tasarımcılara yol gösterecek ‘Tasarım Örnekleri Kılavuzu’ da hazırlandı. Kılavuz, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün https://meslekihizmetler.csb.gov.tr/ internet sitesinde ilgililerin kullanımına açılacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.