Ahıska Sürgünü'nün 79. yıldönümü
14 Kasım 1944'te, Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in emriyle vatanlarından sürülerek Orta Asya'nın farklı bölgelerine yerleştirildi. Bu trajik olayın üzerinden tam 79 yıl geçti ancak Ahıska Türkleri, sürgünün acısını unutmuş değil.
Stalin'in 20 Eylül 1944'te imzaladığı kararname ile Ahıska'daki Türkler, ülkelerinin başka bölgelerine dağıtıldı. Bu sürecin ardında, 2. Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin Nazilerle işbirliği yapması iddiaları yer alsa da, Sovyetlerin dağılması sonrasında gerçek amacın Karadeniz çevresini Türklerden temizlemek olduğu ortaya çıktı.
Hayvan vagonlarına bindirilerek sürgüne gönderildiler
Sürgün sırasında Ahıska Türkleri, insanlık dışı şartlarda, silah zoruyla evlerinden alınıp kirli ve soğuk yük vagonlarına bindirilerek Orta Asya'ya gönderildi. Yaklaşık 17 bin Ahıska Türkü, açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle yolculuk sırasında hayatını kaybetti. Kalanlar ise ağır şartlar altında Orta Asya'da yaşam mücadelesi verdi. Stalin'in ölümünden sonra Ahıskalıları sürgün eden Sovyetler Birliği Halk Komiseri Beriy, yeni rejim tarafından ölüme mahkum edildi.
14 Kasım'ı her yıl dua ve anma programlarıyla geçiriyorlar
Ahıska Türkleri, sürgününün yıl dönümü olan 14 Kasım'ı her yıl dua ve anma programlarıyla geçiriyor. Sürgün sırasında ve sonrasında hayatını kaybedenleri rahmetle anan Ahıska Türkleri, bu tarihi anlam dolu etkinliklerle geçiriyor. 14 Kasım, Ahıska Türkleri için vatan hasreti ve sürgünün hüzün dolu anılarını hatırlama günü olarak kabul ediliyor.
Sürgünden sonra Orta Asya'da zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Ahıska Türkleri, bağımsızlıkların ilan edilmesiyle birlikte Türkiye ile bağlarını güçlendirdi. Türkiye, Ahıska Türklerine destek olmak adına bir dizi projeye imza attı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Ahıska Türklerinin anılarını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için çeşitli etkinlikler düzenledi.
162 yıl sonra yeniden Anadolu topraklarındalar
Ahıska Türkleri, 162 yıl sonra ilk defa Anadolu topraklarına ayak bastı. Bu tarihi dönemde Türkiye, Ahıska Türkleri için birçok yerleşim yerini hazırlayarak onlara ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti, Ahıska Türklerine her zaman kapılarını açık tuttu ve onlara destek olmaya devam ediyor.
14 Kasım, Ahıska Türkleri için bir yandan acı dolu bir geçmişi anma günü, diğer yandan birlik ve dayanışma günü olarak öne çıkıyor. Ahıska Türkleri, bu tarihi günü vesilesiyle bir araya gelerek geçmişlerini anıyor, yaşadıkları zorlu sürecin izlerini gelecek nesillere aktarıyor. Türkiye'nin de desteğiyle Ahıska Türkleri, sürgünlerinin yıl dönümünde bir araya gelerek dualarla ve anma etkinlikleriyle bu trajik olayı hatırlıyor ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.