Dolar (USD)
35.25
Euro (EUR)
36.74
Gram Altın
2966.50
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ahiret bilinci

Ülkemizde, insanlara İslam'ın inanç esaslarını, ibadetlerini ve diğer boyutlarını doğru kaynaklara dayanarak anlatan binlerce eser var. Bunlar arasında duygu boyutu öne çıkan ve gençlere bilinç aşılayanlar ise çok daha önemli. İlk baskıları 1990'larda yapılan bilinç serisindeki kitaplar, hayata nasıl bakılması gerektiğini çeşitli kavramlar üzerinden ele alıyor. Kulluk, ahiret, namaz, takva, sanat, devlet, tarih, ümmet, siyaset, zaman, bilgi, aile ve sağlık seride işlenen kavramlardan.
Ahiret bilinci
04 Kasım 2020 01:00:00
Ülkemizde, insanlara İslam'ın inanç esaslarını, ibadetlerini ve diğer boyutlarını doğru kaynaklara dayanarak anlatan binlerce eser var. Bunlar arasında duygu boyutu öne çıkan ve gençlere bilinç aşılayanlar ise çok daha önemli. İlk baskıları 1990'larda yapılan bilinç serisindeki kitaplar, hayata nasıl bakılması gerektiğini çeşitli kavramlar üzerinden ele alıyor. Kulluk, ahiret, namaz, takva, sanat, devlet, tarih, ümmet, siyaset, zaman, bilgi, aile ve sağlık seride işlenen kavramlardan.

Hazırlayan: (AHMET YASİN ALDI)

Dünya Hayatının Geçiciliği

Hayatın gürültü patırtısına göz atacak olursak, insanların çoğunun bütün güçleriyle dünya hayatının bitmek tükenmek bilmeyen ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını görürüz. Hasan Eker’in 1993’te yazılan Ahiret Bilinci kitabı işte yaşadığımız bu zavallılıklarından kurtulmanın yollarını gösteriyor. Adından da anlaşılacağı gibi yazarın amacı okurlarına ahiret bilincini aşılamaktır.

Kitabın önsözünde kulluğa ilişkin sorunların ahirete iman noktasında düğümlendiğinin altı çiziliyor. Bu yüzden insanların ahiretin farkında olarak yaşamaları gerektiğini hem nesnel hem de öznel ifadelerle anlatıyor.

26

Bilindiği gibi her eserin bir amacı ve buna uygun bir anlatım biçimi vardır. Bazıları öğretmeyi, bazıları düşündürmeyi, bazıları ise sezdirip duygulandırmayı hedefler. Ahiret Bilinci öğretmeyi ön planda tutan bir çalışma. Bilgi vererek okuyucusuna hem öğretiyor hem de yönlendiriyor kitap. Önce kendi ifadeleriyle ilgili konuyu anlatan yazar, sonra görüşlerini Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle ve hadislerle destekliyor. Ardından da tefsirlerden alıntılarla ve tanıdığı yazarların kitaplarından pasajlarla düşüncelerini daha da belirgin kılıyor. Tanık göstermek diyebileceğimiz anlatım biçimi çalışmanın öne çıkan en önemli boyutu. Kendi yaşadıkları başta olmak üzere hayat deneyimlerine yer vermesi de okurun kitabın dünyasını daha kolay kavramasını sağlıyor.

Alıntılar, Tanık Gösterme ve Benzerlikler

Öte yandan kitabı aşırı derecede sıkıcı yapan bir özellik var. Hasan Eker, çalışmasında ayet ve hadisleri o kadar fazla kullanıyor ki, okuyucuyu boğuyor. Kitapta 130 civarında ayete yer vermesi doğrusu tanık göstermenin çok kötü bir kullanımı. Hâliyle italiklerle yazılmış kısımları okurken kalanları da aynı şekilde görmeye başlıyorsunuz ve bir an evvel kitabın bitmesi için dua ediyorsunuz. Ayrıca italik kısımları çıkardığımızı düşünürsek yazarın ifadesi diyebileceğimiz pek bir şey kalmıyor.

İnternette ahiret bilincini anlatan başka eserler var mı, diye aradığımda karşıma başka bir çalışma daha çıktı. Bu kitap aynı isimde ve tarih bölümü mezunu Hüseyin Özhazar tarafından yazılmış. Hasan Eker’in kitabından iki yıl sonra 1995’te çıkmış. Hâlâ basılan bu kitabı görünce aklıma şu soru geldi: Acaba Özhazar kitabını yazarken kendisinden önce aynı konuyu ele alan Eker’den etkilendi mi? Doğrusu tartışmaya açık olan bu durum etkilenme konusunu ele almak için iyi bir başlangıç olabilir.

Hasan Eker’in kitabında aynı kelimelerin sıkça tekrar edilmesi de bir başka sorun. Özellikle “Kur’an’a baktığımızda”, “aşağı yukarı” gibi kelime öbeklerini tekrar ediyor. Mesela ikincisinin yerine “hemen hemen”, “yaklaşık olarak”, “takribi” gibi ifadeleri kullanabilirdi. Buna ilaveten tanık gösterdiği bazı bilgileri nerden aldığını da açıkça belirtmemiş yazar. “Tefsirlerde…” diye başlıyor cümlesine ancak hangilerinde olduğunu belirtmiyor. Kaynakça bölümü de bulunmuyor kitabın. Oysa okurlar, gerek tefsirlerden gerekse başka eserlerden yapılan alıntıları net bir şekilde görseydi esere daha farklı bakabilirlerdi. Yazarımız ayrıca MİT’e “kafayı takmış” durumda. Birkaç yerde insanların teşkilat tarafından takip edilmekten korktuklarından ancak ahirette hesaba çekilmekten kaygılanmadıklarından bahsediyor.

Ahiret Bilinci kitabında bu ve buna benzer birtakım hatalar bulunsa da yazarımız temelde okurlarına sorumluluklarını hatırlatıyor. Müslümanların dünyevi isteklerinin öne çıktığı günümüzde Allah’a kulluk görevimizi yerine getirmemizin önemini ortaya koyuyor. Güzel bir dünyaya sahip olup daha huzurlu yaşamak için hesap gününü daima hatırlamalıyız.

YENİLERDEN

İmam Gazali, Ahiret Hayatı, Semerkand Yayınları.

25

İslâm âlimi İmam Gazali, eserinde, insanların mutlaka yaşayacakları bu ölümü, kabir hayatını, kıyameti ve son durak; cennet ve cehennem hayatını anlatıyor.

Seyyid Kutub, Kur'ân'da Kıyâmet Sahneleri, İşaret Yayınları, İstanbul.

Seyyid Kutub, bu eserinde, müminler için kimi zaman haşyet kimi zaman ferahlama vesilesi olan kıyamet sahnelerini, Kur’an’da tasvir edildikleri şekilde tıpkı bir film şeridi gibi gözler önüne seriyor.

1-1

Hüseyin Özhazar, Ahiret Bilinci, Tire Kitap.

Ahiret Bilinci, insanın kendisinin, inandıklarının, düşündüklerinin ve etrafındakilerin farkında olmaktır. İnsanı, diğer tüm canlı ve cansız varlıklardan ayırt eden özelliği, bilinç sahibi oluşudur.

1-2

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin