Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ahi ente hurrun Kardeşim sen özgürsün

Mısır'da cuntacı ve İsrail'in kuklası Sisi tarafından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, kamuoyunda 'İttihadiyye olayları' olarak bilinen davada, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ahi ente hurrun  Kardeşim sen özgürsün
22 Nisan 2015 00:00:00
Mısır'da cuntacı ve İsrail'in kuklası Sisi tarafından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, kamuoyunda 'İttihadiyye olayları' olarak bilinen davada, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ÖZLEM DOĞAN

Mısır'ın cunta mahkemeleri, suçsuz insanları idama ya da hapis cezasına çarptırmaya devam ediyor. Darbenin gerçekleştiği günlerde Mursi yanlısı göstericilerin üzerine ateş açtırarak yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden katil Sisi tarafından darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mursi ve 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davanın karar duruşması Kahire'deki Polis Akademisinde yapıldı.

Mısır devlet televizyonundan yayınlanan görüntülerde Hakim Ahmed Sabri, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan Mursi'nin yanı sıra dönemin cumhurbaşkanlığı yetkilileri Esad eş-Şeyha, Ahmed Abdülati, Eymen Hüdhüd, Ala Hamza, Rıza es-Savi, Lemlum Mekkavi Cuma, Hani Seyyid Tevfik, Ahmed el-Muğiyr, Abdurrahman Izz ile Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) ileri gelenlerinden Muhammed el-Biltaci, Isam el-Aryan, Vecdi Guneym'in "20 yıl ağırlaştırılmış hapis ve 5 yıl polis gözetimine tabi tutulmasına kara verildiğini" açıkladı. Mahkeme sanıklardan Abdulhakim Abdurrahman ve Cemal Sabir'in ise 10 yıl ağırlaştırılmış hapis ve "5 yıl polis gözetimine tabi tutulmasına" hükmetti. Mursi'nin darbeden sonra yargılandığı davalardan ilk kez ceza aldığı karara, temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

2013'ten bu yana 480 kişiye idam cezası

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin cunta darbesiyle görevinden uzaklaştırıldığı 3 Temmuz 2013'ten beri 480 darbe karşıtı hakkında idam cezası verilmiş, bir kişinin cezası da infaz edilmişti. İskenderiye'de darbe karşıtları ile yandaşları arasında çıkan olaylarda, "binadan atılan bir çocuğun hayatını kaybettiği" öne sürülerek, bu olayla ilgili sanıklar hakkında, "kasten adam öldürmek, silah bulundurmak, İhvan'a üye olmak, vatandaşları korkutmak, kamu kurumlarının çalışmasını engellemek" iddialarıyla dava açılmıştı. Dava kapsamında yargılanan 62 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, sanıklardan Mahmud Ramazan'a idam kararı verilmişti. Temyize götürülen davada onanan karar, 7 Mart'ta infaz edilmişti. Mısır anayasasının 155. maddesine göre, mahkeme tarafından idam kararı onanmasının ardından cumhurbaşkanı mahkum için af çıkarma veya cezasını hafifletme kararı verebilme hakkına sahip.

Cuntacıların hedefinde Bedii var

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii (72), "hakkında en fazla dava açılan darbe karşıtı" olarak askeri yönetimin, öncelikli hedefinde. Bedii hakkında yargılaması tamamlanan 6 davada, biri iptal edilen 2 idam, 4 müebbet hapis ve 4 yıl hapis cezası verildi. Bedii hakkında çeşitli sebeplerden ötürü açılan 40'tan fazda dava bulunuyor. Başsavcılık tarafından "teröristler listesine" alınan Bedii hakkında bugün verilen idam cezasına itiraz yolunun açık olduğu ifade edildi. Bununla birlikte Sisi cuntası, darbe karşıtlarına gözdağı vermek için İhvan lideri Bedii'ye başka bir davadan yargılandığı duruşmada kırmızı idam elbisesi giydirdi. İhvan'a ve destekçilerine gözdağı vermek hem de taraftarlarına propaganda yapmak için bu yola başvurduğu gözlenen cunta mahkemesinin bu tutumu büyük tepki çekti.

Kukla cumhurbaşkanı Sisi CIA ile görüştü

İsrail'in ve ABD'nin çıkarları için kendi halkına silah doğrultan Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan'la bir araya geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile terörle mücadele konusunun ele alındığı belirtildi. Görüşmede Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Halid Fevzi, CIA Başkanı Brennan'ın özel müsteşarı Theodore Singer ve ABD'nin Kahire Büyükelçisi Robert Stephen Beecroft'un da hazır bulunduğu ifade edildi.

KARDEŞİM SEN ÖZGÜRSÜN

Dönemin Mısır cuntacısıCemal Abdünnasır tarafından 29 Ağustos 1966'da idam cezası ile şehit edilen mütefekkir Seyyid Kutub tarafından kaleme alınan "Kardeşim sen özgürsün" şiiri, bugün bütün Mısır'da başta Muhammed Mursi olmak üzere zindanlardaki Müslümanlar için okunuyor.

Ahi Ente Hurrun (Kardeşim sen özgürsün)

Kardeşim sen parmaklıklar arkasında da olsan özgürsün

Kardeşim sen prangalara vurulsan da özgürsün

Sen Allah'a bağlandığın zaman

Sana kölelerin tuzağı ne zarar verebilir ki

Kardeşim karanlığın(küfrün) ordularını kökten sileceksin

Ve bununla yeryüzünde bir fecr doğacak

Sen ruhunu fecrin doğuşuna teslim et

O zaman fecrin bizi uzaktan karşıladığını göreceksin

Kardeşim muhakkak ki ellerinden kanlar akmıştır

Ve zillete mahku00fbm olmaktan yüz çevirmiştir

Muhakkak ki bir gün o şehadet aşıkları

Ebediyet kanı ile cennete yükselecektir

Kardeşim yürü tereddüt etmeden arkana bakma

Senin yolun kanla boyanmıştır

Oraya buraya aldırış etme

Allah'tan başkasına boyun eğme