Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ağustos ayı tüketici güven endeksi açıklandı

Ağustos ayında tüketici güven endeksi, aylık bazda %15,1 düşüşle 68 seviyesine gerilediği kaydedildi.
Ağustos ayı tüketici güven endeksi açıklandı
23 Ağustos 2023 10:42:09
Ağustos ayında tüketici güven endeksi, aylık bazda %15,1 düşüşle 68 seviyesine gerilediği kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi" sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustosta geçen aya kıyasla yüzde 15,1 azaldı. Temmuzda 80,1 olan endeks, ağustosta 68 olarak kayıtlara geçti.

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 64,5 iken ağustosta yüzde 12,9 azalışla 56,2'ye geriledi.

Hanenin maddi durum beklentisi yüzde 63,1

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi temmuzda 79,2 iken bu ay yüzde 7,7 azalarak 63,7 oldu.

Temmuzda 82,2 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 11,3 düşüşle bu ay 63,1'e indi.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise temmuzda 94,4 iken ağustosta yüzde 5,7 azalışla 89 olarak hesaplandı.

alici_14855cdf81307324b39662c14bb12509.jpg

Tüketici Güven Endeksi

TGE, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir.Bu indeks Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi'ne göre belirlenir. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanır. Anket sonuçları yaş ve cinsiyete göre ağırlıklandırılır.

Türkiye'de tüketici güven endeksi ilgili ayın son haftasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ulusal Veri Yayımlama Takvimine göre Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni ile açıklanmaktadır.

Kullanımı

Üreticiler, perakendeciler, bankalar ve devlet, karar verme süreçlerinde verileri hesaba katmak için TGE'deki değişiklikleri izler. %5'in altındaki endeks değişiklikleri genellikle önemsiz olarak nitelendirilirken, %5 veya daha fazla olan endeks değişiklikleri genellikle ekonominin yönündeki bir değişikliği gösterir.

Aylık düşüş eğilimi, tüketicilerin iyi işleri güvence altına alma ve elde tutma yetenekleri konusunda olumsuz bir bakış açısına sahip olduklarını gösterir. Bu nedenle üreticiler, tüketicilerin perakende alımlardan, özellikle finansman gerektiren yüksek fiyatlı kalemlerden kaçınmasını bekleyebilir. Üreticiler, genel giderleri azaltmak veya yeni projelere ve tesislere yatırımı geciktirmek için stokları azaltabilir. Aynı şekilde, bankalar kredi verme faaliyetinde, emlak kredisi başvurularında ve kredi kartı kullanımında düşüş bekleyebilirler. Düşen bir endeksle karşı karşıya kalındığında, hükûmetin ekonomiyi canlandırmak için vergi iadesi yapmak veya başka mali veya parasal önlemler almak gibi çeşitli seçenekleri vardır.

Tersine, tüketici güveninde yükselen bir eğilim, tüketici satın alma modellerinde iyileşme olduğunu gösterir. Üreticiler üretimi ve istihdamı artırabilir. Bankalar kredi talebinin artmasını bekleyebilirler. İnşaatçılar ev inşaatında artışa hazırlanabilir ve hükûmet, tüketici harcamalarındaki artışa bağlı olarak vergi gelirlerinde iyileşme bekleyebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin