Ağrı'da tarlalar çileklerle doldu taştı
Ağrı'da köylerde yaşayan kadın çiftçiler, alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması amacıyla yüzde 90 hibe desteğiyle hayata geçirilen "Ağrı'dan Çileğe Dokunuş Projesi" ile ürettikleri çilekleri satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Kentte geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği iş birliğinde, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla finanse edilen proje kapsamında 20'si kadın olmak üzere 40 çiftçi için birer dekardan oluşan çilek bahçeleri kuruldu.
Maliyetin tamamına yakınını devlet karşılıyor
Maliyetinin tamamına yakını devlet tarafından karşılanan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince çiftçilerin evlerine yakın arazilerde kurulumu tamamlanan bahçelerde, damlama yöntemli sulama sistemiyle çilek üretimi yapılıyor.
Üretimde söz sahibi olmak için projeden yararlanan köylerdeki kadın çiftçiler de yaz ayları boyunca emek verip bakımını yaptıkları bahçelerinde yetişen çileklerin hasadını gerçekleştiriyor.
Kadın çiftçiler, belirli aralıklarla topladıkları çilekleri isteyen vatandaşlara ve manavlara belirli bir ücret karşılığında satarak aile ekonomisine katkı sunuyor.
Geçen yıl 50 bin lira kar elde edildi
Patnos ilçesine bağlı Yukarıgöçmez köyünde yaşayan Hülya Aydın, projeden çok memnun olduklarını ve seneye bahçeyi daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çileklerin organik ve çok lezzetli olduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Bu bahçe sayesinde aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Çevreden bahçeye özenenler de oluyor. Daha önce 'burada çilek yetişmez' diyorlardı. Buradaki millet çaba gösterirse her şey olur. Çevreden isteyen eş, dost ve komşularımız ile sipariş üzerine manavlara satıyoruz. Bu çileklerle reçel de yapıyoruz. Tadı çok güzel oluyor. Geçen yıl ilk defa üretim yaptık ama bu senenin verimi daha iyi oldu. 3 tona yakın çilek ürettik. 50 bin liraya yakın bir kazanç sağladık. Bu sene üçüncü hasadı yapıyoruz. Herkes bu projelere başvuru yapsın."
Daha fazla çilek bahçesi kurulması hedefleniyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin de projede il genelinde kadın çiftçilere öncelik verdiklerine söyledi.
Projede önceliklerinin çiftçilerin aile bütçelerine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Engin, şunları kaydetti:
"İlgiden dolayı önümüzdeki yıllarda bu projeyi büyütmeyi düşünüyoruz. Kadın çiftçilerimiz başta olmak üzere 100'e yakın çilek bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Biz kadınların elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini görüyoruz bu bahçede olduğu gibi. 40 çiftçi için ortalama birer dekardan çilek bahçeleri yaptık. Özellikle kadın kardeşlerimizin yoğun bir talebi oldu."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.