Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.55
Gram Altın
2959.69
BIST 100
9672.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ağrı Dağı civarında 31 sürüngen ve amfibi türü yaşıyor

Ağrı Dağı'nın 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Nahçıvan ve Ermenistan sınırındaki bölgede, toplamda 31 farklı sürüngen ve amfibi türüne ev sahipliği yapıyor.
Ağrı Dağı civarında 31 sürüngen ve amfibi türü yaşıyor
06 Ağustos 2023 11:40:04
Ağrı Dağı'nın 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Nahçıvan ve Ermenistan sınırındaki bölgede, toplamda 31 farklı sürüngen ve amfibi türüne ev sahipliği yapıyor.

Dağın etekleri ve Iğdır Ovası, çeşitli habitatları barındırarak yılanlar, kurbağalar, kaplumbağalar ve kertenkeleler gibi farklı türler için beslenme ve üreme imkanları sağlıyor. Bu doğal alanlar, bu türlerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri zenginlikte kaynaklar sunuyor.

Bölgede yaşayan 31 sürüngen ve amfibi türü arasında Kafkas keleri, topbaş keler, toprak kurbağası, koca engerek ve Wagner engereği de bulunuyor.

Iğdır Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bahadır Akman, AA muhabirine, Ağrı Dağı bölgesinin sürüngenler için önemli bir yaşam alanı olduğunu söyledi.

Iğdır'ın yaban hayatı açısından önemli bir yer olduğunu ifade eden Akman, "Iğdır'da 5 amfibi, 2 yaygın kaplumbağa, 10 sürüngen, 14 yılan türümüz var. Ülkemizde yaygın olan türler genelde Iğdır’da da mevcut ama bir türümüz kolaylıkla bulunmayan toprak kurbağası (Pelobates syriacus) türü. Ülke genelinde sıklıkla bulunmamasına karşın biz Iğdır’da yaptığımız arazi çalışmalarında oldukça sık rastlayabiliyoruz. Sulak alanda bulunan bu kurbağa yakın mesafelerde rahatlıkla bulunabilen bir tür." dedi.

"Hazar kaplumbağası ve tosbağa bölgede yaşam sürüyor"

Yurt genelinde yaygın olanların yanı sıra bölgeye özgü türlerin de Ağrı Dağı civarında bulunduğunu anlatan Akman, şöyle devam etti:

"İki kaplumbağa türümüz var, bunlardan biri Hazar kaplumbağası, diğeri de tosbağa. Bunlar ülkemizde yaygın, Iğdır'da da yaygın. Kertenkeleler açısından baktığımızda bir türümüz ön plana çıkıyor, Kafkas keleri (Paralaudakia caucasia) Iğdır’da bulunan türlerin başında geliyor. Diğer bir türümüz topbaş keleri (Phrynocephalus horvathi) Ağrı Dağı civarında yayılış gösteren bir türümüz. Üç türümüz daha var, Aras kertenkelesi (Eremias pleski), Step kertenkelesi (Eremias strauchi) ve Süphan kertenkelesi (Eremias suphani).”

Kertenkelelerin kavurucu sıcaklarla ısınan kayalıkların üstünde durduğunu belirten Akman, "Bu davranışı gösteren Kafkas keleri dediğimiz türdür. Bununla ilgili olarak iki düşüncemiz var; biri alanını korumak amacıyla bölgede sürekli olarak kayaların üstünde bulunması, dikkat ederseniz kafa sallama hareketi vardır, bir diğer düşüncemiz de sıcakta serinlemek maksadıyla o kafa sallama davranışını göstermesidir." diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin