Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2966.00
BIST 100
9725.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Afrika'dan Fransa ve ABD'ye uranyum tokadı

Son yılarda Afrika halklarındaki uyanış diğer devletleri de cesaretlendirirken geçmişin sömürge izlerinin silinmesi için yoğun çaba harcayan Afrikalı ülkeler ABD ve Fransa'ya uranyum satışlarını yasakladı.
Afrika'dan Fransa ve ABD'ye uranyum tokadı
01 Ağustos 2023 12:16:14
Son yılarda Afrika halklarındaki uyanış diğer devletleri de cesaretlendirirken geçmişin sömürge izlerinin silinmesi için yoğun çaba harcayan Afrikalı ülkeler ABD ve Fransa'ya uranyum satışlarını yasakladı.

Son yılarda Afrika halklarındaki uyanış diğer devletleri de cesaretlendirirken geçmişin sömürge izlerinin silinmesi için yoğun çaba harcanıyor. Fransa'ya açık açık meydan okuyan Afrika Devletlerinin sayısı her geçen gün artarken yeni atılan adımlarla Batılı devletlerin askeri ve enerji sistemi ağır yara alacak.

nukler_10ce123bc0d1f5e7c87e17ca9c8c21a6.jpg

Fransa ve ABD'ye uranyum satışları yasaklandı

Afrika'da son yıllarda yaşanan gelişmeler birbirini tetiklerken Batı yanlısı iktidarlar yerini bağımsız hareket etmek isteyen yeni iktidarlara bırakmaya başladı. Batıyı rahatsız eden bu durum ülkeler arası krizlere yol açarken dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden Nijer'den Fransa'ya altın ve uranyum satışlarını yasaklama kararı gelmişti. Uranyum tedarikinin büyük bir çoğunluğunu Nijer'den satın alan Fransa'nın bu karar sonrası eli kolu bağlanırken, Batılı devletlere bir darbede Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore'den geldi.

Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore de Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını yasakladı.
Politico'nun yaptığı habere göre; Nijer, Fransa’nın uranyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor ve AB’nin toplam uranyum ithalatının beşte birini oluşturuyor.
Bir şirket sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Fransa’nın devlet kontrolündeki nükleer yakıt üreticisi Orano’nun Nijer’deki faaliyetlerini sürdürdüğünü ve durumu izlediğini belirterek “önceliğimiz ülkedeki çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak” dedi.
Fransa enerji bakanlığından bir yetkili ise "Fransa, elektrik santrallerinin arz güvenliğini sağlamak için herhangi bir tesise, şirkete veya ülkeye bağımlı değil" dedi.
Nijer’de protestocular biri “Uranyum, elmas, altın, petrolümüz var ve köle gibi yaşıyoruz. Bizi güvende tutmak için Fransızlara ihtiyacımız yok” diye konuştu.
Dünyanın en büyük yedinci Uranyum üreticisi Nijer, Fransa'da elektrik üretmek için kullanılan uranyumun yüzde 15-17'sini oluşturuyor.
Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore de Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını yasakladığını duyurdu.

Uranyum nedir?

Uranyum, kimyasal sembolü "U" olan ve atom numarası 92 olan bir kimyasal elementtir. Doğada radyoaktif olarak bulunan ağır bir metaldir. Uranyum, yüksek yoğunluğa sahip, çoğunlukla gri renkte ve kolayca oksitlenen bir elementtir. Ayrıca nükleer reaktörlerde nükleer enerji üretimi için kullanılır.
Uranyumun en yaygın kullanım alanı, nükleer enerji üretimidir. Nükleer reaktörlerde, uranyumun nükleer fisyonu gerçekleştirilerek çekirdek tepkimeleri tetiklenir ve bu tepkimeler sonucunda büyük miktarda ısı açığa çıkar. Bu ısı enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülerek elektrik enerjisi üretilir.
Ayrıca, uranyumun diğer kullanım alanları arasında nükleer silah yapımı, tıbbi amaçlar için radyoaktif izotop üretimi ve bilimsel araştırmalar yer alır. Özellikle nükleer enerji ve nükleer teknoloji, büyük öneme sahip olması nedeniyle uranyum dünya genelinde stratejik bir öneme sahiptir. Ancak uranyumun radyoaktif özelliği, kullanımı ve işlenmesi sırasında çevresel ve sağlık riskleri taşıdığından, güvenlik ve denetim konuları da büyük bir öneme sahiptir.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin