Afrika Birliği'nden acil Libya çağrısı
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, yazılı bir açıklama yaparak Libya'daki sel felaketinin şu ana kadar 11 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve 40 binden fazla kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu belirtti.
Muhammed, Afrika Birliği bünyesindeki ekiplerin ani durum yönetim mekanizmasını devreye soktuğunu vurgulayarak, tarım, insani yardım, ekonomi ve sağlık gibi farklı birimlerden oluşan yeni bir uzman ekibin Libya'ya gönderileceğini duyurdu.
Ayrıca, Muhammed, üye devletler ve uluslararası topluma, Libya'daki artan insani ihtiyacı karşılamak için acil olarak Libya halkı ve hükümetine desteklerini hızlandırma çağrısı yaptı.
Libya'daki sel felaketi
Libya'daki sel felaketi, 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınasının etkisiyle ortaya çıkmış ve Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine yol açmıştı.
Ülke genelinde 11 Eylül'de 3 günlük yas ilan eden Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Libya Başkanlık Konseyi, sel felaketinden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulunmuştu.
Libya'nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.
Sel, genellikle aşırı yağışlar, kar erimeleri, fırtınalar veya şiddetli tropikal siklonlar gibi doğal olaylar sonucu oluşan aşırı su birikimlerinin yarattığı ani ve büyük su taşkınlarıdır. Seli etkileyen ana faktörler şunlardır:
Aşırı Yağışlar: Yoğun ve sürekli yağışlar, toprakların doymasına ve suyun yüzey akışı halinde hızla birikmesine neden olarak sellerin oluşmasına yol açar.
Kar Erimesi: Büyük kar örtüsünün bulunduğu bölgelerde eriyen kar, nehirlerin, akarsuların ve göllerin taşmasına sebep olabilir.
Toprak Eğimi ve Yapı: Toprağın eğimi, suyun daha hızlı akmasına ve birikmesine neden olabilir. Ayrıca, kentleşme ve yapılaşma gibi insan müdahaleleri, suyun doğal akış yollarını değiştirerek sellerin etkisini artırabilir.
Toprak Cinsi ve Özellikleri: Toprak cinsi, suyun emilme kapasitesini etkiler. Killi veya siltli topraklar, suyun daha zor emilmesine ve yüzeyde birikmesine yol açabilir.
Akarsu ve Nehir Yatakları: Akarsuların ve nehirlerin yataklarının daralması veya tıkanması, suyun normalden fazla birikmesine ve taşkınlar oluşturmasına sebep olabilir.
Coğrafi Konum: Kıyı bölgeleri, akarsu deltaları ve alçak araziler, sel riski yüksek bölgelerdir çünkü deniz seviyesine yakın olmaları ve akarsu sistemlerinin etkisiyle sel olasılığını artırabilir
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.