Afganistan'daki depremlerde tarihi yapılar da hasar gördü
Dünyanın en büyük camilerinden Herat Ulu Cami'nin minarelerinin bir kısmı yıkılırken, caminin avlusundaki kubbelerde de çatlaklar meydana geldi.
Herat kentinde Büyük İskender zamanından kalma tarihi bir yapı olan ve "Ihtyaruddin Kalesi" olarak bilinen Herat Kalesi’nin bazı bölümleri depremde zarar gördü.
Ayrıca 15. yüzyılın sonlarında Kraliçe Gevher Şad Begüm tarafından planlanıp onun gözetiminde inşa edilen Musalla Külliyesi’nin 4 tarihi minaresinden birinde kırılmalar yaşandı.
Herat yetkilileri, söz konusu tarihi yapıların daha fazla zarara uğramadan yeniden restore edilmesini istiyor.
"Restore edilmesi için uluslararası kuruluşlardan yardım bekliyoruz"
Herat Valiliği Sözcüsü Mevlevi Nisar Ahmad Elyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Ekim'de yaşanan depremlerde Herat'taki tarihi yapıların da ciddi hasar gördüğünü söyledi.
Bu yapılardan en önemlisinin Herat Ulu Camisi olduğunu vurgulayan Elyas, cami minarelerinin uçlarının yıkıldığını ve kubbelerinde de çatlaklar meydana geldiğini belirtti.
Elyas, diğer yandan Herat'ın önemli tarihi yerlerinden biri olan Ihtyaruddin Kalesi'nin de iki ayrı duvarında kırılmalar yaşandığını anlattı.
Herat'ın simgesi haline gelen Musalla Külliyesi’nin 4 tarihi minaresinden birinin söz konusu depremlerde ciddi hasar gördüğünü aktaran Elyas, "Bu tarihi yapıların yeniden restore edilmesi için uluslararası kuruluşlardan yardım bekliyoruz." dedi.
Elyas, tarihi binaların daha fazla zarar görmemesi için zamanında çalışmaların başlatılması gerektiğine işaret etti.
Tarihi binalar derinden etkilendi
Herat Ulu Cami İmamı Mevlevi Muhammed Nur, depremin tarihi binaları da derinden etkilediğini söyledi.
Nur, "Ulu Cami'nin 6 minaresi depremlerde tahrip oldu. Yine caminin kubbelerinde irili ufaklı çatlaklar medyana geldi. Minarelerdeki çiniler döküldü, tarihi yapıda büyük hasar oluştu." diye konuştu.
Yaklaşık 900 yıllık bu caminin yeniden restore edilmesini istediklerini kaydeden Nur, bu konuda özellikle İslam ülkelerinin kendilerine yardım etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Nur, Herat Ulu Camisi'nin Afganistan için ve İslam tarihi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
2 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti
Afganistan'ın batısında, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde 7 Ekim'de yerel saatle 11.00'de art arda şiddetli depremler meydana gelmişti.
Taliban geçici hükümeti, en büyüğü 6,3 olan depremlerde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin yaralandığını açıklamıştı.
Söz konusu depremlerin ardından bölgede halen artçı sarsıntılar yaşanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.