Afganistan yönetimi, Avrupa'daki 5 diplomatik misyonunun kendilerini temsil ettiğini duyurdu
Münevver Kabaoğlu
30 Temmuz'da 14 Afgan misyonunu tanımadığını ve burada gerçekleşen diplomatik ve konsolosluk işlemlerinin kabul edilmeyeceğini duyuran Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanlığından, ülke dışında yaşayan Afgan vatandaşlarına hitaben yeni bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, Avrupa'daki 5 Afgan misyonunun Afganistan merkezi hükümetini temsil ettiğini belirtilerek, Afganlar ve yabancı vatandaşlardan işlemler için buralara başvurmaları istendi.
Hollanda, İspanya, Bulgaristan ve Çekya'daki Afganistan büyükelçilikleri ile Almanya'nın Münih kentinde Afgan başkonsolosluğunun yetkili misyonlar olduğu kaydedilen açıklamada, buradaki işlem ve dokümanların merkezi yönetim tarafından kabul gördüğü vurgulandı.
Açıklamada, ilişki kesilen 14 Afgan misyonunda 30 Temmuz'dan önce uzatılan pasaportların kabul edildiğine ancak bu tarihten sonrakilerin kabul edilmeyeceğine işaret edildi.
Yine bu 14 misyondan 30 Temmuz öncesi alınan vizelerin geçerli olduğu kaydedilen açıklamada, bu vizelerle Afganistan'da bulunan yabancıların vize süresince ülkede kalabileceği ancak çıkış yaptıktan sonra tekrar giremeyeceği belirtildi.
Açıklamada, 14 Afgan misyonunda 30 Temmuz öncesi ve sonrası alınan ve Afganistan Dışişleri Bakanlığınca kayıt altına alınmayan belgelerin de geçerli olmayacağı ifade edildi.
Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanlığından 30 Temmuz'da yapılan açıklamada, merkezi hükümet ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle çoğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere 14 diplomatik Afgan misyonu ile ilişkilerin kesildiği duyurulmuştu.
Buna göre, Kabil yönetimiyle işbirliği yapmadığı belirtilen Londra, Berlin ve Bonn ile Belçika, İsviçre, Avusturya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Polonya, İsveç, Norveç, Kanada ve Avustralya'daki Afgan büyükelçilik ve konsolosluklardaki işlemlerin Dışişleri Bakanlığı ve ilgili birimlerce onaylanmayacağı belirtilmişti.
Afganistan'da 15 Ağustos 2021'deki yönetim değişikliğiyle bazı ülkeler, yeni Afgan yönetiminin temsilcilerini kendi ülkelerindeki Afgan misyonlarında çalışmasını kabul etmedi. Böylece önceki yönetim tarafından atanan diplomatlar ülke dışındaki bazı Afgan misyonlarını yönetmeye devam etti.
Bu nedenle merkezi yönetim ile ülke dışındaki Afgan misyonları arasında uyumsuzluk yaşandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.