Adımlar atılsa barış kalıcı olur
Yazıcı, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane'nin yazılı soru önergesine, Dışişleri Bakanlığı'nın bilgi notuyla verdiği yanıtta, Türkiye'nin, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan (16 Aralık 1991) ilk ülkelerden biri olduğunu anımsattı. Ermenistan'ın bağımsızlığını kazanmasını müteakip, Türkiye ile SSCB arasında bir sınır kapısı olarak işleyen Kars-Gümrü (Akkaya/Ahuryan) sınır kapısının bu defa Türkiye-Ermenistan arasında bir sınır kapısı haline dönüştüğünü, ancak, bu sınır kapısının, Yukarı Karabağ kaynaklı çatışmalar bağlamında Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi üzerine 3 Nisan 1993 tarihinde kapatıldığını ve Türkiye Ermenistan arasında karayolu ile doğrudan ticaret imkanı ortadan kalktığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:"Türkiye, Güney Kafkasya'da barış ve istikrar ortamının tesis edilmesine, bölgede bir işbirliği kültürünün yerleşmesine büyük önem vermektedir. Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesi süreci de bu anlayışımızın bir yansıması olarak başlatılmıştır.
Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci, Güney Kafkasya'da kapsamlı ve sürdürülebilir bir barış ve işbirliği ikliminin hakim kılınması yönündeki vizyonumuzun bir parçası olup 10 Ekim 2009 tarihinde Zürih'te imzalanan protokoller, her iki ülkenin ortak çabası ve siyasi kararlılığının başarılı bir sonucudur. Bölgede barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi amacımız doğrultusunda, normalleşme sürecini ileri taşıma arzumuzu ve irademizi muhafaza ediyoruz. Protokoller, TBMM gündeminde yer almaya devam etmektedir. Bununla birlikte, ülkemiz, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde sağlanacak bir normalleşmenin genelde Güney Kafkasya'da, özelde de Ermeni işgali altındaki Azerbaycan toprakları ve Yukarı Karabağ meselesinde kapsamlı barışa yönelik somut adımlar atılması halinde kalıcı ve sürdürülebilir olacağı yönündeki inancını korumaktadır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.