Adana'ya kül yağdı
Çukurova'nın bereketli toprakları, kısa sürede 2. ve 3. ürün ekmek isteyen çiftçilerin yaktığı anızlar nedeniyle tehdit altında. Anız yangınları, toprak veriminin azalması ve ekolojik dengenin bozulmasının yanı sıra, kentte yaşayan vatandaşların sağlığını da tehdit ediyor.
Yaz aylarının sonlarına gelinmesiyle birlikte Çukurovalı çiftçiler topraklarına ikinci ve ürüncü ürünlerin ekiminin hazırlığına başladı. Masraf ve iş gücü tasarrufu yapmak isteyen çiftçiler, yıllardır topraklarında kalan atık anızları yakıyor, kısa süre içerisinde ikinci ve üçüncü ürünlerinin ekimini yapıyor. Uygulama, yasa dışı olmasına rağmen bilinçsiz birçok çiftçi tarafından yapılırken, çiftçi tasarruf ettiğini zannediyor ancak yangın toprağın verimini düşürüyor, ekolojik dengeyi bozuyor. Toprağı ve çiftçiyi ilgilendiren bu zararların yanı sıra tarladaki küller ve yoğun duman, kentin dört bir yanına dağılarak vatandaşların ciğerine doluyor. Mısır ekiminin tamamlanıp, anızların yakıldığı şu günlerde kentin birçok bölgesindeki evlerin en ince köşelerinde bile küllere rastlamak mümkün.
Adana'da her yıl aynı çileyi yaşadıklarını belirten Mustafa İyisan isimli bir vatandaş, yoğun duman ve küllerden kaçınmak için çareyi evlerinin tüm kapı ve pencerelerini kapatmakta bulduklarını söyledi. "Kimi kime şikayet edeceğiz" diyen İyisan, "Yetkililerin oralı olduğu yok. Şuan bile nefes almakta zorlanıyorum, her taraf is, duman. Tarlayı yakanda kabahat var ama soruyorsun 'Kim yaktı?' diye, 'Ben bilmiyorum' deyip geçiştiriyor. Yakana ceza veriliyor ancak tarlanın sahibi 'Ben yakmadım' diyorsa ne yapacağız? Tarlanın sahibine ceza vereceksin. Kendinden başka kim yakacak? Adamın garezi olsa buğdayı, mısırı varken yakar, sana zarar verir. Başka neden yaksın?" şeklinde konuştu.
Erman Boz isimli başka bir vatandaş ise havaların neredeyse 40 dereceyi aştığı "Sarı sıcak" günlerine bir de anız yangınları eklenince, hayatı oldukça yaşanmaz hale getirdiğini kaydetti.
35 LİRA CEZA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 29 Ocak 2014 tarih ve 28897 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2014/1 nolu Tebliğ'inin, l bendinde "anız yakanlara her dekar için 35,16 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır" hükmü yer alıyor.
Kaynak: İHA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.