Adana'ya 21 bin 21 ev inşa edilecek
Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "6 Şubat depremlerinden etkilenen şehirlerimizden Adana'da konutlarımızın yapımına aralıksız devam ediyoruz. Adana'mıza 18 bin 583 konut ve 2 bin 438 köy evi olmak üzere toplamda 21 bin 21 ev inşa edeceğiz. Şu anda 3 bin 191 konutumuzun yapımı devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şöyle:
"Yerinde Dönüşüm'e 146 bin 376 başvuru oldu. 125 bin kişi konut yapmak için müracaat etmiş. 21 bin kişi ticari dükkan yapmak için müracaat etmiş. Bunu kolaylaştırıcı o kadar çok tedbir aldık ki. Müteahhitle anlaşacak vatandaşlara sözleşmeler veriyoruz. Özel çalışma yaptıramayacak vatandaşlara TİP projeler veriyoruz. Yapı denetim masrafından da muaf tuttuk. Kendisi yerinde dönüştürmek istediğinde harç, pul onları da almıyoruz. Vatandaş evini yapmak isteyecek, sözleşmeyi yapacak, biz ona 500 bin lira hibe, 500 bin lirayı da kredi olarak düşünüyoruz. 2 sene ödemesiz, 10 yıl sıfır faizli. Yap-satçı arkadaşlar var, 9-10 bin liraya metrekaresini mal ediyorlar. Rezerv alanlara yapılanlar daha pahalıya mal oluyor. Oraya yol lazım, elektrik, su, doğal gaz, kanalizasyon hatları çekmek lazım. Okul, cami, sağlık ocağı lazım.
Binaların büyük çoğunluğu 1970-80'lerden kalma
Binaların büyük çoğunluğu 1970-80'li yıllarda o günkü teknik ve şartlara göre yapılmış. Birçoğu 7 şiddetindeki depreme uygun tasarlanmamış. Az bir kısmı da dere yatağı ya da sıvılaşma olan yerlere yapılmış. Fay hatlarının geçtiği yerlere yapı yapılamayacak. Dere yataklarının olduğu yerlerde de bina yapılmayacak. Sıvılaşma olan yerlerde de yapı yasağı var. Bunların dışındaki her yere yapı yapılabilir.
Vatandaş kendi evini yapmak istediğinde önünü açacağız, denetleyeceğiz, herhangi bir şekilde sıkıntı olmayacak. Müteahhit yarıda bırakıp giderse TOKİ marifetiyle biz yapacağız. Şehirlerin merkezleri meydanları, tarihe iz vuran, insanların aklında kalan siluetlere dönüşüyor. Şehir merkezlerini biz yapmaya karar verdik.
TOKİ Türkiye'de herkesin gururu olan bir kuruluş. Yıllık 60 bin Konut kabiliyeti var. O taraflarda tamamını TOKİ yapsın demek hayalcilik olur. TOKİ'nin 600 çalışanı var, 920 şantiyesi var. Her şantiyede 3000-5000 konut yapılıyor. Vatandaş kendisi o bölgede bulunan yerel müteahhitlerle yola çıktığında hem o şehrin ekonomisine katkısı olacak hem de kendi başına devam edecek.
Bir sene içinde şehirlerin çevresi çok değişecektir."
TOKİ konutları
TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı), Türkiye'de sosyal konut ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş olan bir devlet kurumudur. TOKİ, düşük gelirli vatandaşlara uygun fiyatlı ve taksitli konut imkanı sunarak, barınma sorununu çözmeye yönelik projeler üretmektedir.
TOKİ konutları, ihtiyaç sahiplerine düşük faizli kredi ve uzun vadede ödeme kolaylığı sağlayan modellerle inşa edilmektedir. Özellikle dar gelirli aileler, TOKİ'nin konutlarından yararlanarak uygun şartlarda ev sahibi olabilmektedir.
TOKİ projeleri, Türkiye genelinde farklı bölgelerde ve şehirlerde uygulanmaktadır. Bu projeler kapsamında, modern ve sosyal donatıları olan konutlar, altyapı ve çevre düzenlemesi ile birlikte inşa edilmektedir. Aynı zamanda sosyal alanlar, yeşil alanlar, parklar, oyun alanları gibi kamu hizmetlerine de yer verilen komplekslerdir.
TOKİ konutları, kura ve başvuru sistemine göre satışa çıkarılır ve başvuru yapan kişiler arasında belirli bir kura çekimi yapılarak ev sahibi belirlenir. Bu sayede, adil bir dağılım sağlanır ve herkesin eşit şartlarda konut sahibi olma imkanı sunulur.
TOKİ'nin amacı, dar gelirli vatandaşlara kaliteli ve güvenli bir yaşam alanı sağlamak, sosyal konut politikaları ile barınma sorununu çözmek ve insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına katkı sağlamaktır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.