Adana'nın tarihini sanatla işlediler
Türk ve İslam kültürünün geleneksel sanatlarını yaşatmak amacıyla faaliyet gösteren Adana Olgunlaşma Enstitüsünde eğitim gören kursiyerler tarafından, ahşap işlemeciliği ve oymacılığı, rölyef, kaat'ı, tezhip, resim, taş eskitme gibi tekniklerle "Adana" konulu tablolar yapıldı.
Çalışmada, Taşköprü, Büyüksaat, Ulu Cami, Varda Köprüsü, Sabancı Merkez Camisi, Küçüksaat, 5 Ocak Meydanı, eski Adana evleri gibi kentin tarihi ve simgesel özelliğe sahip mekanları işlendi.
Sanatla bir kez daha ölümsüzleştirilen tarihi mekanların yer aldığı tablolar, müzede ziyarete açıldı.
Enstitü Müdürü Meral Altınkaya, kurumlarının uzun yıllardır hizmet verdiğini, ağırlıklı olarak Çukurova temalı ürünler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Adana'daki tarihi eserleri, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarıyla işlediklerini vurgulayan Altınkaya, "Büyüksaat, Taşköprü, Sabancı Merkez Camisi, Varda Köprüsü gibi Adana'yı anlatan, simge haline gelmiş tarihi mekanları, değişik tekniklerle işleyip, duvar süslemeleri, panolar, takılar halinde halkımıza sunmaktayız." diye konuştu.
"Bu sanatların unutulmasını engellemeye çalışıyoruz"Altınkaya, çalışmalarında ağırlıklı olarak rölyef tekniği kullandıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Kuyumculuk ve ahşap oyma atölyeleri başta olmak üzere, okul olarak rölyef, kaat'ı, resim gibi tekniklerle bu ürünleri yapıyoruz. Bizim misyonumuz, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını gün ışığına çıkarmak, modernize etmek ve gelecek nesillere aktarmak. Bu sanatların hem unutulmasını engellemeye çalışıyoruz hem de gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili değişik kurslarımız var. Öğrencilerimize eğitimler de veriyoruz. Yaptığımız eserleri sergilerle tanıtıyoruz."
Meral Altınkaya, Adana Olgunlaşma Enstitüsü müzesinin, vatandaşların ziyaretine de açık olduğunu kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.