Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tunç'tan Kılıçdaroğlu'nun Madımak açıklamasına çok sert tepki

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemdeki yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, Kılıçdaroğlu'nun Madımak davasının düşürülmesinin ardınan yaptığı açıklamalara tepki göstererek, "Çok çirkin ifadeler, aynı şekilde geri iade ediyoruz" dedi.
Tunç'tan Kılıçdaroğlu'nun Madımak açıklamasına çok sert tepki
15 Eylül 2023 11:21:06
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemdeki yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, Kılıçdaroğlu'nun Madımak davasının düşürülmesinin ardınan yaptığı açıklamalara tepki göstererek, "Çok çirkin ifadeler, aynı şekilde geri iade ediyoruz" dedi.

Madımak olaylarında 3 firari sanığın yargılandığı dava, zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Kılıçdaroğlu’ndan hükümete çirkin sözler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karardan sonra hükümeti hedef alarak, "Suç ortağısınız" açıklamasını yapmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kılıçdaroğlu'nun sözlerine tepki göstererek, "Sayın Cumhurbaşkanımıza suç ortağısınız beyanatında bulunuyor. Bu çok çirkin bir beyanat. Sözlerini aynen iade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tunç: ‘Cezalılar cezalarını çekmeye devam ediyor’

Tunç, mahkemenin kararıyla ilgili de şöyle konuştu:

"93 yılında meydana gelen bu elim olaylar esnasında Sivas davası süreci başladı. Gözaltına alınıp tutuklanan sanıklarla ilgili yargılama süreci o dönem başladı. Şu anda o sanıklar hükümlü konumunda. Cezalılar cezalarını çekmeye devam ediyor. Firari üç sanıkla ilgili yargılama gerçekleştirilemedi. Kırmızı bültenle uluslararası düzeyde aranmaları sağlandı."

madimak_5487e5d667359fdf80be8b2baa48e6a5.jpg

Madımak olayı nedir?

Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı[2] bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olaylardır.

Katliam sırasında dışarıda toplanan saldırganlardan iki kişi ölmüştür. Büyük bir kısım, güvenlik görevlilerinin ellerinden geleni yapmadıkları görüşünü savunmaktadır.

Yargılama süreci

Olaydan bir gün sonra 33 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190'a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124'ü hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı, geri kalanlar serbest bırakıldı. Kamuoyunda "Sivas Davası" olarak bilinen davanın ilk duruşması, Ankara 1 No.'lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde 21 Ekim 1993 günü yapıldı. 26 Aralık 1994'te karara bağlanan dava sonucunda 22 sanık hakkında on beşer yıl, 3 sanık hakkında onar yıl, 54 sanık hakkında üçer yıl, 6 sanık hakkında ikişer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

Müdahil avukatlar, Devlet Güvenlik Mahkemesinin kararını "taraflı, hukuka ve adalete aykırı" olarak niteleyerek ayrıntılı bir savunmayla temyize gittiler. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, katliamın "Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye yönelik olduğunu" belirterek Devlet Güvenlik Mahkemesinin kararını esastan bozdu. Ankara 1 No.'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak yargılamayı yeniden başlattı.

28 Kasım 1997'de açıklanan kararda, 33 sanık Türk Ceza Yasası'nın 146/1 maddesine göre idama ve 14 sanık da 15 yıla kadar değişen hapis cezasına mahkûm edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 24 Aralık 1998'de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usul noksanlıkları nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000'de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesince yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin