AB'ye çağrı: Zirveye gitmeyin
Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) yönetiminin, insan hakları ihlalleri nedeniyle Suudi Arabistan dönem başkanlığında gelecek ay düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılmamasını, AB'nin Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerini gözden geçirmesini istedi
AP'den 65 milletvekili, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e mektup yazarak Suudi Arabistan ile ilgili taleplerini iletti.
Suudi Arabistan'ın insan hakları ihlallerinin devam ettiğini, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde adaletin yerini bulmadığı belirten AP milletvekilleri, en temel haklar olan toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bireysel güvenliğin bile ihlal edildiğini vurguladı.
Milletvekilleri, Suudi kraliyet ailesinden ve reform isteyen aktivist, avukat, gazeteci ve yazarlardan çok sayıda kişinin tutuklandığını ve nerede olduklarının bile bilinmediğini ifade ederek, Suudi yönetiminin işkence ve kötü muamele gibi birçok yönteme başvurduğunu hatırlattı.
Mektupta, Suudi yönetiminin "sesleri susturma konusunda uzun bir sabıka kaydının bulunduğu", bunun da Suudi Arabistan'ın 21-22 Kasım'da G20 Zirvesi'ni düzenlemek için uygun olmadığını gösterdiği belirtildi.
"En korkunç insan hakları ihlallerini yapan bir yönetimi, dünyadaki en önemli zirve toplantılarından birinin ev sahibi olarak meşrulaştırmamalıyız." denilen mektupta, von der Leyen ve Michel'den G20 Zirvesi'ne katılımlarını yeniden değerlendirmeleri ve Suudi Arabistan'a gitmemeleri, böylece AB'nin temsil seviyesinin düşürülmesi istendi.
AP milletvekilleri ayrıca AB Komisyonunun Avrupa ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik etkileşimini gözden geçirmesi talep edilerek, "İnsan hakları cephesinde ilerleme olmadığı sürece AB, Suudi Arabistan ile daha yakın ekonomik bağlar kurmamalıdır ve ticaret, yatırım ve dış ilişkiler alanlarında daha derin ilişkiler kurulmasını düşünmemelidir." ifadesine yer verdi.
Milletvekilleri, AB yönetiminin Suudi yönetimiyle görüşmesi halinde ise insan hakları ihlalleri, Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlularının gerçekten hesap vermesi için anlamlı adımlar atılması ve Yemen'deki savaşı bir an önce sonlandırması konularını gündeme getirmesini talep etti.
Avrupa Parlamentosunun bu ay başında büyük çoğunlukla aldığı bir kararda, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu Suudi Arabistanlılara yaptırım istenmiş, Suudi Arabistan'da yapılacak G20 Zirvesinde AB'nin temsil seviyesinin düşürülmesi çağrısı yapılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.