ABS NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
ABS nedir, nasıl çalışır sorusu araç hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Daha iyi bir sürüş deneyimi için tasarlanan ABS, kilitlenmeye karşı devreye giren bir fren sistemidir.
Araç teknolojisinin gelişmesi ile birlikte sürüş deneyiminde konfor arayanların sayısı da artıyor. Araba kullanırken güvenli bir sürüş deneyimine erişmek isteyen sürücüler için önemli olan ilk faktör ise güvenlik olarak ön plana çıkıyor. Aracın doğru şekilde çalışması farklı parçaların doğru performans ile çalışmasından geçiyor. ABS sistemi de bu noktada devreye giren sistemlerin başında geliyor. Birçok araç kullanıcısı ABS sisteminin ne işe yaradığını merak ediyor.
ABS NEDİR?
ABS nedir sorusunu merak edenler için, ABS'nin ne olduğunu anlatmadan önce açılımına bakmak faydalı olacaktır. ABS olarak adlandırılan fren sisteminin açılımı Anti-lock Braking System olarak ön plana çıkar. Türkçe karşılığı kilitleme karşıtı frenleme sistemi olan ABS, otomotiv kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran bir sisteme sahiptir. Güvenli bir yol tutuşu için devreye giren bu teknolojide amaç oluşabilecek bir kilitlenmenin önüne geçmektir. Akıllı bir teknolojiye sahip olarak tasarlanan ABS 1939 yılında geliştirilerek sürücülerle buluşturuldu. ABS fren sistemi çalışma prensibi ile sürücülere daha güvenli bir sürüş deneyimi sunar. ABS fren sistemi ile fren mesafesinde kısaltma oluşturulmak hedeflenir. Doğru şekilde çalışan ABS ile aniden durulması gereken anlarda aracın durma eğilimine girmeye çalışırken lastiklerinde oluşacak kilitlenme durumunu ortadan kaldırmaya yarar. Özellikle hava koşullarının kötü olduğu zamanlarda kaygan yol üzerinde yapılan ani frenleme ile araç yoldan çıkabilir. Durmanın daha güç hale geldiği bu zorlu anlarda ABS fren sistemi yapılacak manevraların da daha rahat bir şekilde olmasına olanak tanır.
ABS NASIL ÇALIŞIR?
Sürücülerin birçoğu ABS nasıl çalışır sorusunu da merak edip araştırıyor. ABS fren sistemi için geliştirilen bu teknolojide tüm tekerleklerin dönme hızını algılama kabiliyeti bulunan sensörler yer alır. Tekerlerde bulunan bu sensörler aracılığıyla fren pedalına sert ya da ani bir şekilde uygulanan basınçlarda sistem otomatik bir şekilde devreye girer. ABS sisteminin devreye girmesi sürüş deneyimini daha güvenli hale getirir. Araç tekerlerinden hangisinde kitlenme olacağını sensörler kolaylıkla anlayabilir. Kitlenecek tekerlek için sensörler gerekli noktalara sinyal iletmeye başlar. Sinyallerin elektrik kontrol ünitesine ulaşmasının ardından aracın fren basınç seviyesi değişir. Bu durumda kitlenmenin önüne geçecek hidrolik kontrol ünitesine gönderilen komutlarla ABS fren sistemi devreye girer ve aracın yol tutuş performansı için çalışır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.