ABD''ye virüs darbesi! 500 milyar doları aşacak
COVID-19 salgını, Amerikan ulaşım ve turizm sektörü üzerinde de yıkıcı bir etkiye sahip.
ABD Seyahat Derneği ve merkezi Londra'da bulunan araştırma kuruluşu Oxford Economics'in yeni raporu da bunu doğruluyor.
Maddi hasarın boyutlarına bakalım.
331 milyon nüfuslu ABD’de yüz milyonlarca Amerikalı, salgın nedeniyle seyahat edemiyor. Sınırlar kapalı.
Rapora göre, ABD'nin bu yılki doğrudan seyahat harcamalarında 519 milyar dolarlık düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Bunun ekonomik çıktıda 1,2 trilyon dolarlık zarara dönüşmesi öngörülüyor. Yani, El Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001’deki saldırılarından 9 kat daha kötü bir finansal etki söz konusu.
Ulaşım sektörü gelirinin, önümüzdeki 2 ay içinde yüzde 81 düşmesi ve tüm yıl boyunca yüzde 45 azalması bekleniyor. Nisan ayı sonuna kadar sektörde 8 milyon iş kaybı öngören rapora göre, istihdam da ciddi sıkıntıda.
Raporda ayrıca ABD ulaşım sektöründe en yüksek finansal kayıpların yaşanacağı tahminine odaklanılıyor.
Buna göre gıda hizmetleri, doğrudan harcamalarda 128 milyar dolar ile en fazla düşüşe sahip olacak. Konaklama için öngörülen kayıp 112 milyar dolar. Hava taşımacılığı sektörü için ise doğrudan harcamalarda 97 milyar dolarlık kayıpla sonuçlanma mümkün olabilir. Kısıtlamalar gevşetildikçe, harcama düşüşlerinin yıl boyu kademeli olarak toparlanması da rapora yansımış durumda. Ancak buna rağmen, zararların 2020 süresince devam etmesi bekleniyor.
Peki, koronavirüsün uluslararası seyahate etkisi kalıcı olur mu?
Her ne kadar COVID-19 salgınını durdurmak için alınan önlemlerden etkilenen sektörler, bu süreç bitince hızlı bir iyileşme umuyor olsa da her şeyin bu olağanüstü krizden önceki haline geri döneceğinin garantisi yok. İşten çıkarmalar devam eder mi, insanlar seyahat etmeyi güvenli bulur mu, güvenli bulsa da buna ayıracak parası olur mu gibi sorular akıllarda.
Amerikan danışmanlık şirketi McKinsey & Company, ABD'li tüketiciler arasında yakın zamanda bir araştırma yaptı. Buna göre, koronavirüs pandemisinin uluslararası seyahat üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir. 6-12 Nisan tarihlerinde düzenlenen ankete bin 63 ABD'li yetişkinin katıldığını belirtelim. Bunların yüzde 37'si, daha fazla seyahat etmeyi bekleyen yüzde 18'e kıyasla, kriz geçtikten sonra uluslararası seyahatlerini azaltmayı öngördüklerini söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.