ABD'nin Yunanistan'a önerdiği İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi Programı'nda aksaklık
Kathimerini gazetesinin, ismini açıklamadığı kaynaklardan aktardığı haberine göre, Yunanistan Deniz Kuvvetleri, EDA Programı kapsamında ABD'den LCS sınıfı savaş gemisi alınmasını, Genelkurmayın da onayıyla, kendilerine önerilen gemilerin programda bahsedilenlerden daha eski olması gerekçesiyle reddetti.
Öte yandan ABD ve Yunanistan'ın yaptıkları ortak incelemede, programda adı geçen Bradley tipi 62 zırhlı aracın elverişsiz koşullarda olduğu tespit edildi. İncelemede söz konusu araçların savaşır konuma getirilebilmesi için gereken yatırım miktarı çok yüksek olduğu için alımından vazgeçildi.
Programda yer alan C-130-H tipi nakliye uçaklarının bakımının da maliyetinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Miçotakis, ocakta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan aldıkları mektupla ülkesinin, F-35 satın alma yoluna girdiğini duyurmuştu.
Yunan Başbakan, "Bu mektupla Yunanistan, 40 F-35 satın alma yoluna giriyor ancak aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin her üç kolunu ve Yunanistan Sahil Güvenliğini güçlendirecek bir silahlanma paketini de tamamen ücretsiz ediniyor." demişti.
Blinken, Miçotakis'e gönderdiği mektupta Kongre onayı dahil olmak üzere resmi onay sürecinin gerekliliğine işaret ederek, Yunanistan'a 40 kadar yeni F-35 satışına ilaveten İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi (EDA) Programı kapsamında 3 Protector sınıfı sahil güvenlik botu ve muhtelif askeri kamyon ve çekici temin edileceğini bildirmişti.
Blinken, ABD donanmasından ihtiyaç fazlası 4 LCS sınıfı savaş gemisinin Yunanistan'a verilebilmesi için Kongreye bildirimde bulunacaklarını kaydetmişti.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı mektubunda, ABD Savunma Bakanlığının Yunanistan'ın satın alabilmesi için C-130H tipi askeri nakliye uçağına ilaveten C-130J modeli için de fiyat ve adet çalışması yaptığını belirtmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.