Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.39
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'nin silah sevkiyatı ilk kez görüntülendi

Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye destek için deniz komandolarını devreye sokan Pentagon, aralarında topların da bulunduğu ağır silahları TIR'larla taşıdı.
ABD'nin silah sevkiyatı ilk kez görüntülendi
10 Mart 2017 10:00:00
Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye destek için deniz komandolarını devreye sokan Pentagon, aralarında topların da bulunduğu ağır silahları TIR'larla taşıdı.

ABD'nin 400 deniz piyadesi askeriyle birlikte Suriye'nin kuzeyine gönderdiği ağır silahlar ilk kez görüntülendi.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye destek veren ABD, yeni asker sevkiyatını dün resmen doğrulamıştı.

Bölgeden gelen görüntülerde, onlarca TIR'ın toplar, zırhlı araçlar ve daha birçok silahı taşıdığı yer aldı. Sevk edilen silahlar arasında 155mm top mermisi fırlatan M777 tipi obüsler ve Osprey tipi helikopterler de var.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, dün öğle saatlerinde Deniz Piyadeleri'ne bağlı 400 özel harekat komandosunun aşama aşama bölgeye gönderileceğini açıklamıştı. İlk ekip cephe hattına ulaştı.

Terör örgütü IŞİD'in kalesi Rakka'ya düzenlenecek operasyon için bölgeye giden komandolar, kentin 25 kilometre kuzeyinde konuşlandı.

Deniz piyadelerinin Suriye'ye gönderilmesini ABD'nin tek seferdeki en büyük sevkiyatı olarak niteleyen Amerikan medyası, Savunma Bakanlığı Pentagon'un bölgeye kara birlikleri de yollayacağını bildiriyor.

Cephe hattından fotoğraflarSuriye'nin kuzeyinde şimdiye kadar 500'den fazla ABD askeri olduğu biliniyor. Amerikan Ordu birlikleri, son olarak birçok kez Menbic çevresinde görüntülendi.

Halihazırda YPG'liler Rakka'yı kuşatmaya çalışıyor. Kenti doğudaki Deyr ez Zor'a bağlayan ana yol geçen hafta kesilmişti. Bu hafta ise IŞİD'in kontrolündeki birçok köy alındı.

Ankara-Washington hattı

ABD, Rakka operasyonu için terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin çoğunlukta olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDF) destekliyor.Ankara ve Washington, uzun süredir operasyonun içeriğini görüşüyor. Washington'ın YPG ile birlikte hareket etmesine karşı çıkan Türkiye, müttefiklerin özel kuvvetler askerleriyle operasyonda yer almasını istiyor. İki ülkenin Genelkurmay başkanları hafta içinde Antalya'da Rus mevkidaşlarıyla Suriye'yi masaya yatırdı.

PKK ve YPG arasında bağlantı yokmuş!

Ancak Washington şimdilik farklı bir politika izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı geçici sözcüsü Mark Toner, dün yaptığı basın toplantısında YPG'ye desteklerinin devam edeceğini açıkladı:"YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDF içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar IŞİD'e karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü IŞİD'in elinden aldılar."

Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarına dikkat ettiklerini savunan sözcü Toner, Washington'ın PKK ile ilgili görüşünün değişmediğini dile getirdi: "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hala bir terör örgütüdür."

2017'de Türkiye'nin sınır ötesi harekatı Fırat Kalkanı ile El Bab'ı kaybeden terör örgütü IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da da iyice köşeye sıkıştı. Musul'un da düşmesiyle IŞİD teröristleri sadece Rakka'da saklanabilecek. Rakka'da 4 bin civarında teröristin bulunduğu tahmin ediliyor. Milliyet