Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Suudi Arabistan'a gidiyor

Biden'ın Orta Doğu danışmanı McGurk, Suudi Arabistan'da Filistin yönetimi yetkilileriyle İsrail normalleşmesini masaya yatıracak.
ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Suudi Arabistan'a gidiyor
04 Eylül 2023 11:19:08
Biden'ın Orta Doğu danışmanı McGurk, Suudi Arabistan'da Filistin yönetimi yetkilileriyle İsrail normalleşmesini masaya yatıracak.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu Danışmanı Brett McGurk bu hafta Suudi Arabistan-İsrail arasındaki normalleşme sürecini ele almak üzere Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

Axios'un haberine göre, McGurk, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Riyad yönetiminden üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.

McGurk'ün ayrıca Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın yardımcısı Hüseyin eş Şeyh, Filistin istihbarat teşkilatı başkanı Mecid Farac ve Abbas'ın diplomatik danışmanı Mecdi Haldi ile İsrail ile normalleşme sürecini görüşmesi bekleniyor.

ABD'nin arabulucuğu

Habere göre,McGurk, ABD ara buluculuğunda İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki olası anlaşma kapsamında, Filistin'in bu anlaşmada nasıl bir yeri olacağı konusunu Filistin yönetimi yetkilileriyle görüşecek.

thumbsbc9b43e4e4e05b0fe011c6633f061894ce_8f47f8ae373c6af8b7aa3b5028164a2a.jpg

Filistine daha fazla kontrol

Filistin yönetimi yetkilileri, olası İsrail-Suudi Arabistan anlaşması çerçevesinde Riyad yönetiminden bazı taleplerde bulunmuştu.

Bu talepler, İsrail'in işgal altındaki Şeria'da Filistin yönetimine belirli bölgeler üzerinde daha fazla kontrol yetkisi vermesinden ve Kudüs'te Filistinlilere hizmet edecek ABD konsolosluğunun yeniden açılmasından oluşuyordu.

Filistin-İsrail çatışması ne zaman başladı?

Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistindeki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

Uzun vadeli bir barış sürecine rağmen, İsrailliler ve Filistinliler nihai bir barış anlaşmasına varamadılar. 1993-95 Oslo Anlaşmalarıyla iki devletli çözüme doğru ilerleme sağlandı, ancak bugün Filistinliler, Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'daki 165 mıntıkada İsrail askeri işgaline maruz kalmaya devam ediyor. Dünya çapında tarihi, kültürel ve dini ilgi alanları açısından zengin bir bölgede yaşanan çatışmanın şiddeti, tarihi haklar, güvenlik sorunları ve insan haklarıyla ilgili çok sayıda uluslararası konferansa konu olmuş ve genel olarak turizmi engelleyen bir etken olmuştur. İsrail'in yanı sıra [İsrail'in 1948'de kurulmasından sonra] bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içeren iki devletli bir çözüme aracılık etmek için birçok girişimde bulunuldu. 2007'de, bir dizi ankete göre, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin çoğunluğu, anlaşmazlığı çözmek için iki devletli çözümü başka herhangi bir çözüme tercih etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin