Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.97
Gram Altın
2878.12
BIST 100
9925.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD’nin fikir babası

FETÖ’nün bugün uyguladığı birçok taktiğin fikir babası olduğu iddia edilen eski MİT’çi Enver Altaylı’nın CIA’ya sunduğu raporlardaki yol haritasına ABD’nin hâlâ riayet ettiği açıkça görülüyor. --
ABD’nin fikir babası
24 Ocak 2020 00:02:00
FETÖ’nün bugün uyguladığı birçok taktiğin fikir babası olduğu iddia edilen eski MİT’çi Enver Altaylı’nın CIA’ya sunduğu raporlardaki yol haritasına ABD’nin hâlâ riayet ettiği açıkça görülüyor. --

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

FETÖ-CIA-CHP ilişkisini ortaya çıkaran eski MİT’çi Enver Altaylı’nın iddianamesindeki çarpıcı bilgiler gündemi sarsmaya devam ediyor. İddianameye göre, ABD'nin Türkiye'ye karşı bugün uyguladığı birçok politikanın fikir babasının CIA’e gönderdiği belgelerle Enver Altaylı olduğu açıkça ortaya çıktı.

Kilit noktalara oynamış

FETÖ'nün iki numaralı ismi Mustafa Özcan'ın adının sıkça geçtiği iddianamede Enver Altaylı’nın Özbekistan'da kapatılan FETÖ okullarının baş mimarı Kaşif Kozinoğlu'nun MİT başkanlığına oynamasının örgüt için fecaat olacağı ifadeleri belirtilirken Altaylı'nın “Muhterem Efendim” diyerek FETÖ lideri Fetullah Gülen’e yazdığı mektup sonrasında Kozinoğlu tutuklanmış ve hapishanede hayatını kaybetmişti. Dijital Materyal İnceleme Raporuna göre, Altaylı’nın darbe girişiminden 5 ay önce Türkiye'de askeri darbe ortamı hazırlanmasına yönelik ne gibi hazırlıkların yapılacağına dair detaylı bir rapor hazırladığı ve bunu yabancı istihbarat örgütlerine servis ettiği de belirtildi.

Michael Flynn ile irtibatlı

Darbe girişiminin başarısız olması sonrasında ise Enver Altaylı’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile temas halinde olduğu da ortaya çıktı. Altaylı'nın bilgisayarından çıkan dijital belgelerde Altaylı’nın Türk, Amerikan ve İsrail dostluğuna inanmakta olduğunu ifade ettiği ve “Türkiye'nin jeopolitikası, Amerika ve İsrail’le iş birliğini zaruri kılmaktadır” ibaresini kullandığına dikkat çekildi. Ayrıca Altaylı'nın İsrail'de ilişki arayışı içerisinde olduğu da iddianamede yer almaktadır.

FETÖ ve ABD’ye yol göstermiş

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nin başarısız olmasından sonra yeni politikaların belirlenmesi amacıyla ABD'nin istihbarat makamlarına ulaştırılmak üzere birçok rapor yazan Altaylı’nın İrlandalı Afganistan ve Pakistan uzmanı Prof. Dr. Michael Semple'a gönderdiği rapordaki ifadeler de iddianamede yer aldı. Sıkça görüştüğü ve İrlanda’nın Belfast şehrinde bulunurken de yakın temas halinde olduğu iddia edilen Semple’a gönderilen raporda Altaylı’nın “17/25 Aralık 2013 olaylarına benzer şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve çevresine yönelik bir komplo hazırlığı tavsiyesinde bulunulduğu, ayrıca ABD’de görülen Rıza Sarraf davası olarak bilinen davalar tarzı istihbarı bilgiler toplanması yönünde bilgiler verip bunun da zamanı gelince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD ilişkilerinde bir tehdit unsuru olarak gösterilmesi çabasında olunduğu, yine rapor içeriğinde Türkiye’yi El-Kaide ve DEAŞ terör örgütlerinin hamisi gibi göstermeye çalışılmasının tavsiye edildiği, Fetullah Gülen’in ABD’de bulunmasının Türkiye ABD ilişkilerinin bozulması riskine karşı terörist lideri ABD’nin garantör olacağı ve güvenini sağlayacağı bir üçüncü dünya ülkesine transferinin sağlanması gerektiğini belirtilerek muhatabına yol gösterdiği görülmektedir” ifadesi yer aldı.

ABD plana sadık

Casusluk ve FETÖ yöneticiliğinden 35 yıl hapsi istenen Enver Altaylı'nın “40 yıllık dostum” dediği ve FETÖ'ye yardımdan hüküm giyen daha sonra serbest bırakılan Nazlı Ilıcak'ın kuzeni Serhat Ilıcak'ın yardımı ile FETÖ üyeliği nedeniyle MİT'ten atılan Mehmet Barıner’i yasak yollardan yurt dışına kaçırmayı planladı. İddianameye göre Altaylı, damadı Metin Can Yılmaz ile birlikte Barıner’i yurt dışına kaçırarak sonrasında ABD'ye getirecek ve burada Rıza Sarraf davasında Türkiye'nin aleyhinde tanıklık yapması sağlanarak Türkiye’nin bu yolla elinin sıkıştırılacağı belirtildi. Tüm şüphelilerin yakalanması sonrası MİT’in İran masasında çalışmış Mehmet Barıner’in kaçırılma planın başarısızlıkla sonuçlanması sonrası ABD Altaylı’nın planına sadık kalarak Barıner olmadan devam edip Halkbank davasını açtı.