ABD'nin açıklaması tartışmaya sebep oldu
Günlük basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgelerin kalan kısımlarını tamamlamak üzere düzenleyeceği olası operasyona ilişkin açıklamada bulunan Price, hem kamuoyuna hem de Türk makamlarına bu konudaki kaygılarını ilettiklerini söyledi.
Price’ın, açıklamasında ayrıca “Mevcut ateşkes hatlarının korunması önemli” ifadesini kullanmasına AA muhabirinden itiraz geldi.
Muhabirin, “Mevcut ateşkes hattı ifadesini çok kullanıyorsunuz. Bu hattın tam olarak nereye düştüğünü bize hatırlatır mısınız? Bu konuyu takip ediyorum ve Türkiye ile YPG arasında herhangi bir ateşkes olduğunu hatırlamıyorum. Bu ateşkes kimler arasında oldu?” sorusuna Price şu yanıtı verdi:
“Pozisyonumuz uzun zamandır aynı. Ateşkes hatlarının korunmasını destekliyoruz ve olası herhangi bir müdahaleyi kınıyoruz. Önümde bir harita yok ama Türkiye’nin aynı zamanda 17 Ekim 2019 ABD Türkiye Ortak Açıklamasına ve bu açıklama çerçevesinde Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonlarını durdurma taahhüdüne uymasını bekliyoruz.”
Sözcü diğer taraftan Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını anladıklarını belirtti.
Muhabir ise “O zaman, önünüzde harita yok ama bir ateşkes hattı var ve Türkiye ile ABD arasında o çizgi geçilmeyecek diye bir taahhüt var mı diyorsunuz? İkinci bir şey de 2019’daki açıklama Barış Pınarı Harekatının durdurulmasına ilişkindi. Suriye’nin başkaca herhangi bir bölgesine operasyon yapılmayacağına dair taahhüt vermiyor. Bunu izah eder misiniz?” sorusunu yöneltti.
Price ise soruya “Ekim 2019 tarihli ortak açıklamanın bir parçası olarak, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki taarruz operasyonlarını durdurması gerektiğine inanıyoruz. Bu, önceki yönetimlerin de bu yönetimin de ortaya koyduğu bir noktadır.” yanıtını verdi.
Soruları yanıtlayamadı
Ancak Sözcü, üçüncü kez sorulan “Bir ateşkes hattı var mı?” sorusuna yanıt veremedi.
Türkiye ile ABD 17 Ekim 2019’da ortak bir açıklama yaparak, iki ülkenin karşılıklı taahhütlerine dikkati çekmişti.
Ortak açıklamada, Türkiye güvenli bölgelerdeki tüm toplulukların güvenliğini sağlayacağını taahhüt etmiş ABD ise YPG/PKK terör örgütünden ağır silahların toplanması, örgütün Barış Pınarı Harekat bölgesinden çekilmesini taahhüt etmişti.
Türkiye ise bunun üzerine harekatın durdurulması taahhüdünde bulunmuştu.
Ancak ABD’nin örgütten silahları toplamadığı, örgütün ise taahhüt edildiği üzere güvenli bölgeden çekilmediği ortaya çıkmıştı.
Örgüt diğer taraftan halen Türkiye’nin güvenliğini sağladığı güvenli bölgelere sık sık saldırı girişimlerinde bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.