Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.77
Gram Altın
2967.88
BIST 100
10029.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AB'den yeni dayatma: Sınırda karbon vergisi

Avrupa Birliği'nin (AB), kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (CBAM) raporlama şartı getiren geçiş aşaması 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek.
AB'den yeni dayatma: Sınırda karbon vergisi
29 Eylül 2023 14:46:38
Avrupa Birliği'nin (AB), kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (CBAM) raporlama şartı getiren geçiş aşaması 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek.

AB Komisyonu, sınırda karbon vergisi uygulanmasını içeren CBAM'da geçiş aşamasının 1 Ekim'de uygulamaya gireceğini duyurdu.

Açıklamada, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan ve emisyonları azaltmayı hedefleyen CBAM'ın AB'nin karbon kaçağıyla mücadele aracı olduğu belirtildi.

'Karbon fiyatları eşitleyecek'

"CBAM, yerli ürünler ile ithal ürünler arasındaki karbon fiyatını eşitleyecek." ifadesi kullanılan açıklamada, mekanizmayla üretimin AB'den daha düşük yeşil standartlara sahip ülkelere kaymasının veya AB ürünlerinin daha karbon yoğun ithal ürünlerle ikame edilmesinin önleneceği kaydedildi.

Açıklamada, CBAM'ın küresel endüstriyi daha yeşil ve daha sürdürülebilir teknolojileri benimsemeye teşvik eden, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir tedbir olduğuna dikkat çekildi.

Geçiş aşamasında CBAM'ın çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacağına işaret edilen açıklamada, AB ithalatçılarının bu ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlamak zorunda kalacağı belirtildi.

Açıklamada, AB ithalatçılarının bu aşamada herhangi bir ek ödememe yapmadan ürün alımına devam edebileceği ifade edildi.

İthalatçılardan 2023'ün son çeyreğine ilişkin veri toplamaları isteneceği anımsatılan açıklamada, ilk raporlarının 31 Ocak 2024'e kadar sunulması gerekeceği kaydedildi. Uygulamanın ilk yılı için CBAM yapısına, yerleşik emisyonların raporlanması için varsayılan değerlerin kullanılması gibi bazı esneklikler konulduğu belirtildi.

Geçiş aşamasının ithalatçılar, üreticiler ve yetkililer olmak üzere bütün paydaşlar için bir öğrenme dönemi olacağına dikkat çekilen açıklamada, AB Komisyonu'nun, 2026'da başlayacak nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için faydalı bilgiler toplayacağının altı çizildi.

Açıklamada, 2026'dan itibaren ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda "CBAM sertifikası" satın alıp teslim etmesi gerekeceği bildirilirken yeni mekanizma, AB üyesi olmayan ülkelerin iklim hedeflerini benzer seviyelere yükseltmelerini hedefliyor.

Sadece, AB ile aynı iklim hedefine ve çevre standardına sahip ülkeler, CBAM sertifikaları almadan AB'ye ihracat yapabilecek. Kurallarla, üretimin AB'den daha gevşek iklim ve çevre politikalarına sahip ülkelere kaymasının önlenmesi amaçlanıyor.

thumbsbc213a664a046ced4c9d4efcc0a176884c_3dcfa46d8f5b2fc379b4b61b6787794f.jpg

İklim krizi efsanesi

Uluslararası bilim insanları, iklim krizinin varlığını reddeden ve popüler anlatının aksine karbondioksitin dünya için yararlı olduğu konusunda ısrar eden bir bildiri imzaladılar. Uluslararası bilim insanları koalisyonu iklim krizinin varlığını reddeden bildiri yayınladı.

Bilim insanları popüler anlatının aksine karbondioksitin dünya için yararlı olduğu konusunda ısrar eden bir bildiri imzaladılar.

'Buzul çağı 1850'de sona erdi'

Koalisyona göre, "Dünya'nın ikliminin var olduğu sürece değişiklik gösterdiğine, gezegenin çeşitli soğuk ve sıcak aşamalardan geçti. Küçük Buzul Çağı'nın ancak 1850 gibi yakın bir tarihte sona erdi".

Bildiride , " Bu nedenle, şu anda bir ısınma dönemi yaşıyor olmamız sürpriz değil " denildi.

Bildiriyi, 321'i ABD'den olmak üzere, dünyanın dört bir yanından toplam 1.609 bilim insanı ve profesyonel imzaladı.

Küresel ısınma sadece doğal bir döngünün parçasıdır argümanı

Dünya'nın iklimi her zaman değişti, ancak paleoklimatoloji veya geçmiş iklimlerin incelenmesi, Sanayi Devriminin başlangıcından bu yana son 150 yılda meydana gelen değişikliklerin olağanüstü olduğunu ve doğal olamayacağını gösteriyor. Modelleme sonuçları, gelecekte tahmin edilen ısınmanın önceki 5 milyon yıl ile karşılaştırıldığında eşi görülmemiş olabileceğini ortaya koyuyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin