Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
35.09
Gram Altın
2467.31
BIST 100
10682.15
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AB'de dönem başkanlığı Macaristan'a geçti

Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığını 6 aylığına Macaristan yürütecek.
AB'de dönem başkanlığı Macaristan'a geçti
01 Temmuz 2024 08:49:09
Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığını 6 aylığına Macaristan yürütecek.

Haber: Yunus Akseki

AB üye ülkeleri arasında 6 ayda bir dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığı, 1 Ocak 2025'e kadar Macaristan tarafından yürütülecek.

Macaristan önceliklerini; "çiftçi odaklı bir AB tarım politikası, tutarlı ve liyakate dayalı genişleme politikası, demografik zorlukların ele alınması, yasa dışı göçün önlenmesi, Avrupa savunma politikasının güçlendirilmesi, üye ülkeler arasında uyum politikasının geleceğinin şekillendirilmesi ve Yeni Avrupa Rekabet Edebilirlik Anlaşmasının kabulü" olarak duyurdu.

Dönem başkanlığının sloganı belli oldu

Macaristan, dönem başkanlığı sloganını "Avrupa'yı yeniden büyük kıl (Make Europe Great Again)" olarak belirledi. Bu slogan, aktif ve proaktif bir başkanlık anlayışını simgeliyor; üye ülkelerin birlikte daha güçlü olduklarını ve Avrupa'nın bağımsız bir küresel oyuncu olabileceğini vurguluyor. Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Macaristan'ın dönem başkanlığı, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından AB yönetiminin şekillendiği bir döneme denk geliyor, bu da Budapeşte'nin siyasi vizyonunun öne çıktığı bir süreç olmasını sağlıyor.

Son yıllarda demokratik ilkelerde gerileme olduğu iddiaları nedeniyle Macaristan, AB yönetimiyle gerginlik yaşıyor ve hakkında AB hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle yasal süreç yürütülüyor. Bu durum, Macaristan'ın AB fonlarından alacağı miktarın önemli kısmının bloke edilmesine neden oluyor.

Macaristan'ın dönem başkanlığı, 1 Ocak 2025'te Polonya'ya devredilecek.