Dolar (USD)
34.03
Euro (EUR)
37.53
Gram Altın
2752.86
BIST 100
9624.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD'den İran talebi!

Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre ABD, Türkiye'den Ortadoğu'daki gerilimi azaltması için İran'ı ikna etmesini istiyor.
ABD'den İran talebi!
13 Ağustos 2024 08:07:13
Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre ABD, Türkiye'den Ortadoğu'daki gerilimi azaltması için İran'ı ikna etmesini istiyor.

Türkiye Büyükelçiliği görevi yakında sona erecek olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake İstanbul'da gazetecilerle düzenlediği toplantısında, "İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor" dedi.

'Bizden daha emin görünüyorlar'

Flake Washington'un Türk muhataplarına atıfta bulunarak, "Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar" dedi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son yıllarda çıkan ana sorunlar ABD'nin, Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YPG ile olan ittifakı ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemleri alması oldu

S-400'lerin satın alınması, ABD yaptırımlarına ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yol açtı.

İlişkiler iyi bir noktada

Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin "uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada" olduğunu düşündüğünü söyledi.

Flake, Ağustos ayı başında Ankara'da gerçekleşen ve Soğuk Savaş'tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük çaplı esir takasında Türkiye'nin oynadığı "faydalı role" dikkat çekti.

Flake, "Müzakere tarafında yer almadılar ancak lojistik tarafta önemli bir rol oynadılar" dedi.

Kaynak: Haber7