ABD'den dikkat çeken analiz!
Dünya çapında giderek artan sayıda ülkeler, kendi savaş uçağı üretim programını başlattı.
Bunlardan bazıları üretim için kolları sıvarken, diğerleri ise henüz planlama aşamasında bulunuyor.
Savaş jeti üretiminde çok kutuplu dönem
ABD merkezli Foreign Policy dergisi, savaş jeti pazarının çok kutuplu bir döneme girdiğini yazarken, Türkiye'nin yürüttüğü 5'inci nesil savaş uçağı programına değindi.
"F-35 ve ABD yeni rekabete ayak uydurabilecek mi?" sorusunun yöneltildiği analizde, jet motorlarının devlet başkanlarının görüşmelerinde önemli bir rol oynadığı kaydedildi.
Ulusal savaş uçakları geri dönüyor
Jet motorlarının yüksek profilli savaş uçağı veya tank satışlarıyla karşılaştırıldığında önemsiz gibi görünmesine rağmen, gelişmelerin ulusal savaş uçaklarının geri döndüğüne dair küresel bir eğilime işaret ettiği vurgulandı.
Türkiye KAAN ile katıldı
Ortaya çıkan trende ilişkin Türkiye'nin konumundan bahsedilirken, "KAAN savaş uçağı ile katıldılar." denildi.
TUSAŞ'a göre KAAN, üstün hava hakimiyetini yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzili, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü ile sağlıyor.
Öte yandan Güney Kore'nin, bu trendde KF-21 Boramae ile yer aldığı, Tayvan'ın Ching-Kuo ile geri dönüş yaptığı anımsatıldı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise kendi uçağını inşa etme hedefini bu yılın başlarında ortaya koyduğu ifade edildi. Suudi Arabistan'ın ise İtalya-İngiltere-Japonya ortaklığındaki savaş jeti programına katılabileceği aktarıldı.
ABD geride kalabilir
Söz konusu analizde, "Washington, diğer ülkelerin jetlerine güç sağlayan sistem ve teknolojilerin satışına öncelik vererek ayak uydurmazsa, ABD küresel savunma pazarında geride kalacak." tespiti yapıldı.
İsrail'in, IAI Lavi programı 1987'de iptal edildikten sonra savaş uçağı üretemediği ve muhtemelen de üretmeyeceği belirtilerek, bunun gerekçesi Tel Aviv'in ABD uçaklarına öncelikli erişime sahip olması gösterildi.
KAAN'ın özellikleri
Kanat açıklığı: 14 metre
Uzunluk: 21 metre
Yükseklik: 6 metre
Azami hız: 1,8 Mach
Servis tavanı: 55.000 ft
Pozitif / negatif G limiti: +9g / 3,5g
Yüksek durumsal farkındalık
Optimize edilmiş pilot iş yükü
Muharebe hasar tespiti
Kaynak: Ensonhaber
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.