ABD'deki Columbia Üniversitesinde öğrencilere polis müdahalesi sonrası sessizlik hakim
NYPD’ye bağlı polisler, kampüs içinde ve metal bariyerlerle çevrili okul girişlerinde beklemeye devam ediyor.
Kampüse girişler belli kapılarla sınırlanırken, Columbia Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, içeriye "güvenlik" gerekçesiyle okul kimliği taşıyan sadece zorunlu okul çalışanları ile kampüs içinde kalan öğrencilerin alındığı belirtildi.
Açıklamada, öğrenciler tarafından işgal edilen Hamilton Hall binasının da "suç alanı" olarak NYPD polislerince incelendiği kaydedildi.
Okul yönetiminin talebi üzerine, NYPD’nin, Columbia Üniversitesinde 15 Mayıs’ta yapılacak mezuniyet töreni sonrası 17 Mayıs’a kadar üniversite içinde ve dışında, tekrar canlanabilecek olası protestolara karşı güvenliği sağlayacağı belirtiliyor.
Polis müdahalesine sivil toplum kuruluşundan kınama
ABD’nin en büyük sivil haklar savunucu kuruluşlarından Amerikan İslam İlişkileri Konseyi New York (CAIR-NY) ofisinden yapılan yazılı açıklamada, NYPD’nin öğrencilere müdahalesi kınanarak Manhattan savcılığına gözaltına alınan öğrencilere yönelik suçlama yapılmaması çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, Columbia yönetimi, Gazze’de soykırıma karşı çıkan öğrencilerin taleplerini dikkate almak yerine okuldan atılma tehditleri ve polis gücü ile barışçıl gösterileri bastırmayı tercih etmekle eleştirildi.
CAIR-NY Direktörü Afaf Nasher, soykırıma karşı çıkan öğrencilerin tarihin doğru tarafında bulunduğunu belirterek, "Öğrenciler ateşkes ve barış çağrısında bulunurken, üniversiteler polis tutuklamalarıyla şiddeti kampüslere davet ediyor." ifadesini paylaştı.
Nasher, "Öğrenciler, gelecekleri acımasızca reddedilen Filistinli gençlerle empati kuruyor. Buna karşılık, üniversite yöneticileri Filistinli çocukları terörize edenlerin yanında yer alıyor. Üniversitelerimiz, savaş vurgunculuğuna son verilmesi çağrısında bulunan öğrencilere katılmak yerine, etnik temelli katliamlardan kazanç sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.
Okuldan uzaklaştırmalar, ihraçlar ve hatta tutuklamaların kampüs protestolarını sona erdirmeyeceğine inandığını belirten Nasher, okul yöneticilerini Gazze'de on binlerce Filistinlinin korkunç cinayetine suç ortağı olmamaya çağırdı.
ABD üniversitelerinde Filistin'e destek eylemleri
Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan’da okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.
Rektörlük, eylemlerin 2. gününde, New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.
Columbia Üniversitesindeki olay, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken, gözaltılara tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı.
En son 29 Nisan’da okul yönetimi ile öğrenciler arasında devam eden müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine o gece öğrenciler okulun tarihi Hamilton Hall binasını işgal etmişti.
Okul yönetiminin talebi üzerine dün gece NYPD’ye bağlı çevik kuvvet ekipleri öğrencilere müdahale ederek binayı boşaltmış, bahçedeki Filistin ile dayanışma kampını da temizlemişti.
Aynı gece Columbia Üniversitesinin yakınındaki City College (CCNY) okulundaki öğrencilere de müdahale eden polis, öğrencilere destek olmaya çalışan göstericilerle yaklaşık 300 kişiyi gözaltına almıştı.
ABD genelindeki birçok büyük üniversitede, Filistin'e destek için öğrenci eylemleri hala devam ediyor. Washington Post'un kayıtlarına göre, polis son 2 haftada aralarında bazı öğretim görevlileri de dahil 1300'den fazla öğrenciyi gözaltına almış bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.