ABD'de yaklaşık 1 ayda yasa dışı geçişler yüzde 70 azaldı
ABD İç Güvenlik Bakanlığından açıklanan verilere göre, ülkenin güney sınırındaki düzensiz göçmen geçişleri azaldı.
Görevlilerin, sınırda 12 Mayıs'tan bu yana günde ortalama 3 bin 700 düzensiz göçmen ile karşılaştığı, bunun da göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıran 42. Madde'nin kaldırılmasından sonra geçişlerin yüzde 70 azaldığı anlamına geldiği ifade edildi.
Geçişlerin azalmasında, 42. Madde'nin kaldırılmasından sonra yürürlüğe sokulan Meksika hükümeti ile ABD arasında yapılan düzensiz göçmenlerin sınırdan ülkelerine geri gönderilmesini öngören "8. Madde" anlaşmasının etkili olduğu değerlendirmesi yapıldı.
ABD vatandaşı olmayan 38 bin 400'den fazla kişi, 12 Mayıs-2 Haziran arasında ülkelerine geri gönderildi.
Bunların çoğunun Meksika sınırından geri çevrilen düzensiz göçmenler olduğu bildirildi.
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Abdullah Hasan, Twitter paylaşımında, "Siyasi uzmanlar ve Cumhuriyetçi milletvekilleri, 42. Madde'nin kaldırılması sonrası için hazırlıksız olduğumuzu iddia ettiler. Onların yanıldığını kanıtladık." ifadelerini kullandı.
"42. Madde" tartışması
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle "kamu sağlığı"nı gerekçe göstererek "42. Madde" düzenlemesini uygulamaya koydu.
"42. Madde", insani koruma talebinde bulunan düzensiz göçmenlerin reddedilerek hızlıca Meksika'ya sınır dışı edilmelerini öngörüyordu.
Joe Biden yönetimi, "insani bir sığınma sistemi" tasarlama vaadiyle uygulamanın bir süre devamına karar verdi.
Cumhuriyetçi kesimin karşı çıkmasına rağmen, bu yıl "42. Madde" olarak bilinen Kovid-19 dönemi yetkilendirmesi 11 Mayıs'ta sona erdi, yetkililer tarafından güney sınırında düzensiz göçmenlere yönelik tedbirler sıkılaştırıldı.
Sınır devriyesine yakalanan göçmenlerin kağıt ve mülakat işlemlerini hızlandırmak için 1100 yeni personel alındı.
Cumhuriyetçiler, Biden yönetimini yasa dışı göç, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konularda yeterli önlemleri almamakla bazı Demokratlar ise Biden'ı Trump dönemini aratmayacak "göçmen karşıtı" politikalar uygulamakla eleştiriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.