ABD'de S.Arabistan'a ilk dava
11 Eylül 2001'de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da eşini kaybeden bir kadın, Terör Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası'nın (JASTA) ABD Kongresi'nde kabulünün iki gün ardından Suudi Arabistan Krallığı'na dava açtı.
Stephanie Ross DeSimone, Cuma günü Washington'ta mahkemeye suç duyurusunda bulunduğu dava dosyasında, Suudi Krallığı'nın El-Kaide örgütü ve eski lideri Usame bin Ladin'e maddi destek sağladığını iddia etti. DeSimone'un dosyası, donanma komutanı kocası Patrick Dunn öldüğünde, hamile olduğu kızı adına da açıldı. 11 Eylül saldırılarında kullanılan uçakları kaçıran 19 kişiden 11'i Suudi vatandaşıydı. Üç uçaktan ikisi Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef almış, diğer jet ise Pentagon'u hedef almıştı. Suudi Arabistan'ı "ihmal sonucu ölüme sebebiyet verme" ve "duygusal bunalım kaynaklı kasıtlı eylem" suçlamalarıyla dava eden DeSimone, miktarı belirlenmemiş cezai tazminat istiyor.
S.ARABİSTAN İLK KURŞUNU SIKMAYA HAZIRLANIYOR
Arabistan ise petrol kozunu kullanarak ABD'ye ilk kurşunu sıkmaya hazırlanıyor. Uzmanların görüşlerine göre Arabistan, ABD ile imzaladıkları gizli anlaşmaları szıdırma yoluna gidebilir. Açılan davanın sonucuna göre Arabistan'ın kendine bir yol haritası çizeceği belirtiliyor.
FRANSA'DAN GÜÇLÜ TEPKİ
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Cuma günü gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin ABD'de kabul edilen terör yasasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu söyledi. Nadal, "Başta ABD olmak üzere, ortaklarıyla teröre karşı savaşan Paris yönetimi bu savaşın ulusal ve uluslararası yasalara saygı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor" ifadelerini kullandı. Fransa makamları, ABD Başkanı Barack Obama'nın vetosuna rağmen ABD Kongresi ve Senatosu tarafından kabul edilen yasanın, "Egemenliğin dokunulmazlığı ilkesini ihlal ettiği" görüşünde. Fransız adli kaynakları, JASTA yasası gibi yasaların uluslararası düzeyde "hukukta kaos" doğuracağı yorumunu yapıyor. Suudi ekonomist Muhammed el-Ankeri de yasanın siyasi amaçlarla onaylandığı görüşünü paylaşarak, "Bu yasa, adliye koridorlarında avukatlar arasında dövüşten başka bir işe yaramayacak. Bize hiçbir sonucu olmayacak" dedi.
ABD EKONOMİSİ SARSILACAKAsıl zararı Washington yönetiminin göreceğini belirten Ankeri, "Yasanın ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacak" diye konuştu. Ankeri, bu etkilerin başında doların küresel piyasadaki istikrarsızlığı ve yatırımı tehdit eden yasalar nedeniyle ülkeye güvenin azalmasının geldiğini aktardı. Ankeri, yasanın Suud-ABD ilişkilerini de olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.